Det var verkligen Johanna Hagström från början till slut när tjejernas sprintlopp vid Ungdoms-OS i Lillehammer genomfördes på tisdagsförmiddagen.

Hon la nivån redan på den inledande prologen, där hon var drygt sju sekunder före tvåan.

— Det var så himla härligt att vinna prologen så stort. Dessutom gjorde jag det utan att vara det minsta stum i benen. Redan då fattade jag att det nog var min dag i dag, log Johanna sedan hon fått guldmedaljen runt halsen.

Lättast i finalen

Hon vann sedan kvartsfinalen enkelt, likaså semifinalen.

Men allra enklast vann hon den avslutande finalen, som bestod av sex deltagare, varav två från Sverige. Det var Johanna Hagström och Moa Lundgren, alltså de två tjejer som tog de svenska medaljerna i lördags.

I finalen deltog också en ryska, en norska, en fransyska och en amerikanska.

— Efter den första backen blev det platt en liten bit och där passade jag på att trycka på lite extra. Jag fick en liten lucka inför utförskörningen och den växte sedan ytterligare lite i nästa uppförskörning. Jag blev så taggad av detta att jag orkade trycka på ännu mer och när jag så kom upp över krönet och i princip bara hade upploppet kvar, ja då förstod jag att jag skulle vinna. Det var en ofattbar känsla, sa Johanna Hagström.

Njöt över upploppet

Annons

Över upploppet kunde Falköpingstjejen bara åka och njuta av allt det bifall hon fick av den minst sagt entusiastiska publiken.

— Ja, oj vad många det var som hejade på, skrattade Johanna.

Med en marginal på 2,40 sekunder – väldigt mycket för att vara i sprintsammanhang – segrade Johanna Hagström och bakom henne tog ryskan Yuliya Petrova silver och norskan Martine Engelbrektsen brons. Moa Lundgren var fyra, 6,44 efter sin landsmaninna.

Efteråt var det massos med känslor som bara bubblade inombords hos Falköpingstjejen.

— Det är helt sjukt allting! Jag fattar inte att det har hänt! Jag vågade inte ha för stora förväntningar inför mästerskapet och nu står jag plötsligt här med två medaljer. Det är helt underbart, men samtidigt riktigt svårt att ta in. Det här kommer att ta ett bra tag för mig att smälta.

Firande i OS-byn

I samband med prisutdelningen fick hon chansen att träffa mamma Caroline och pappa Jonas, som är på plats vid mästerskapen, men något större firande tillsammans med familjen blir det inte under tisdagskvällen.

— Nej, firandet får äga rum inne i OS-byn och dit har ju de inte tillträde. Det får istället bli med mina landslagskompisar, så får vi spara resten till ett annat tillfälle. Dessutom blir det inget jättefirande, jag måste ju redan nu börja tänka på nästa lopp, förklarade guldtjejen.

Vågar inte hoppas

Ja, redan på torsdag är det dags för nästa gren, då handlar det om distansloppet över 5 km (fristil).

— Jag är väl lite osäker på hur jag kommer att kunna hävda mig där. Det enda jag vet är att jag kommer att ge 100 procent på nytt, så får vi se. Jag har inga jätteförhoppningar, en medalj där skulle vara en riktig bonus till det jag redan har vunnit, summerade Johanna Hagström.