Från och 1 november utökar Systembolaget sitt försök med hemleverans till att även omfatta Västra Götaland.

LÄS MER: Systemet börjar med hemleverans i Skaraborg

Men Marie Post, som är ordförande i IOGT-NTO Skaraborg är kritisk till försöket. Hon tror att alkoholkonsumtionen kommer att öka och med det alla negativa effekter som det ger.

– Tillgängligheten där du sitter hemma i lugn och ro och beställer utan att fysiskt behöva ta dig till en butik, gör att många handlar mer och oftare, säger hon.

Att behöva ta sig till butiken för att handla sina varor har i sig en bromsande effekt på mängden man köper tror Marie Post. Men också hur man handlar.

– Jag jobbar själv i en livsmedelsbutik i Falköping och noterar att kunder som handlar folköl inte handlar riktigt så mycket. Det är lite skämmigt att gå omkring med en fylld kundkorg. Men beställer du hemma så handlar du troligtvis mer.

Marie Post påpekar också att Systembolagets personal ofta känner till personerna på orten som missbrukar och har då möjlighet att neka dem som är för påverkade att handla.

Det menar hon måste bli svårt vid hemleverans. Hon funderar också på hur Systembolaget ska kontrollera att det är rätt person som har åldern inne som beställer.

Annons

Relaterat: Systembolaget inför hemleveranser: ”Vi ser inget ökat riskdrickande”