– Vi började i ytterområdena och går framåt mot tätorten, säger Ann-Sofie Söderberg, avdelningschef vård och omsorg.

Hon förklarar att hela hemvården, inklusive den privata hemtjänsten, ska bli nyckelfri innan året är slut.

– Vi har lagt mycket tid och information på att utbilda personal. De stora volymerna har fungerat väldigt väl. Det har gått över förväntan, säger avdelningschef Ann-Sofie Söderberg.

Omsorgen ser många fördelar med den nya digitala tekniken. Hemtjänstpersonal kan komma hem till brukare med mycket kortare varsel, personalen slipper hantera mängder av nycklar. Dessutom kan man vara på plats mycket snabbare vid ett larm då man slipper att åka en omväg för att hämta en nyckel man inte har med sig.

Det nya systemet innebär i korthet att en typ av digital låsbox monteras på insidan av ytterdörren i anslutning till det vanliga låssystemet. Med hjälp av en speciell app kan personalen därefter låsa upp dörren utan att ha tillgång till en vanlig nyckel. De boende hanterar däremot låset på vanligt sätt, med nyckel utifrån och ett låsvred på insidan av dörren.

Totalt kommer 1400 brukare i kommunen att erbjudas de digitala låsen. Först ut var brukarna i Stöpens hemtjänstområde. Därefter fortsätter man på Billingen och går sedan vidare område för område.

Annons