Möt naturens vinnare och förlorare i en fotoutställning som snart öppnar på Västergötlands museum i Skara. Mäktiga havsörnsvingar har blivit en vanlig syn på himlen. Men luften fylls inte längre av lärksång. Allt fler gäss sprider sin spillning på stränderna. Allt färre starar kilar omkring i gräset. Vargen är tillbaka i våra skogar. Förutom älg kan den idag jaga vildsvin och dovhjort som ökat explosionsartat.

Djurvärlden förändras hela tiden. Några vinner, andra förlorar. Ibland beror det på oss människor och ibland på faktorer som vi inte råder över eller ens känner till.

Annons

Utställningen Vinnare & förlorare i svensk natur är en fotoutställning producerad i samverkan mellan föreningen Naturfotograferna och Naturhistoriska riksmuseet.

Föreningen Naturfotograferna har verkat för fotoetik och naturvårdsengagemang sedan 1966. Det är med hänsyn som utgångspunkt som de sanna naturbilderna kommer till. Det är med intresse för naturens motiv som Sveriges främsta naturfotografer samlats under en organisation.

De 34 fotograferna bakom bilderna i utställningen är alla medlemmar i Naturfotograferna och är såväl världsnamn som Mattias Klum som veteranen och åldermannen Jan Grahn 86 år fyllda och föreningens senast tillkomna medlem 24-åriga Josefin Nilsson.

Utställningen invigs den 24 mars på Västergötlands museum i Skara av Kent-Ove Hvass, känd fågelfotograf och föredragshållare från Skövde. Den visas sedan till och med 6 maj.