Det här visar en undersökning som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) gjort bland svenska ungdomar. I den framkommer att det är äldre kompisar och syskon som är den vanligaste källan till alkohol för minderåriga.

– Det är glädjande att vi även i år har en stor uppslutning i länet kring ett gemensamt arbete mot langning av alkohol till ungdomar, säger Lennart Rådenmark, länssamordnare för det drogförebyggande arbete i Västra Götalands län som 44 av våra 49 kommuner deltar i, i ett pressmeddelande.

Nu vänder sig länsstyrelsen i Västra Götaland till unga vuxna personer i åldern 20 - 25 år med kampanjen ”Hejdå alkoholskador" inför jul- och nyårshelgerna.

– Syftet är att få unga vuxna att låta bli att bjuda eller köpa ut alkohol till minderåriga, säger Ulrika Ankargren.

– Vi har lyckats få föräldrar att vara restriktiva och inte bjuda eller köpa ut till sina tonåringar. Nu behöver vi ta ett extra tag och kommunicerar därför direkt via sociala medier som Youtube och Facebook med målgruppen under de kommande veckorna, säger Lennart Rådenmark.

Läs mer om Länsstyrelsens arbete mot langning. Här har du listan över kontaktpersoner i kommunerna.

Kampanjen "Hejdå alkoholskador" bedrivs av Länsstyrelserna i Västra Götaland, Stockholm och Skåne tillsammans med Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN). Kampanjen handlar dels om skador och annat tråkigt som kan hända unga som dricker alkohol och dels om vanliga myter kring unga och alkohol. Kampanjen består av animerade filmer med karaktärerna "Hjärnan" och "Hjärtat" som sprids via sociala medier.