– När jag står där på scenen framför alla studenterna brukar jag känna att det är precis det här som Högskolan i Skövde är till för. Vi ska utbilda människor, hjälpa dem att följa sina drömmar och bli starka medborgare som utvecklar vårt samhälle. Första dagen på höstterminen brukar därför alltid vara en otroligt rolig arbetsdag, säger Högskolans rektor Lars Niklasson.

Ungefär 1 800 nya programstudenter börjar sin studietid på Högskolan och mycket är nytt för många. Som tur är finns det folk som har koll. Centralgestalter är inte minst Högskolans 200 studentfaddrar, berättar Ellinor Almlöv, som tillsammans med kollegan Maria Carlstedt är Högskolans introduktionssamordnare.

– Faddrarna i sina gröna faddertröjor är väldigt viktiga för hela introduktionen. De har koll på vad som händer och står för en stor del av värdskapet under de här veckorna. Inte minst när det kommer till det sociala livet, som förstås är en stor grej när man är ny i en stad.

Under de första veckorna arrangerar Högskolan i Skövde flera aktiviteter. Under onsdagen är det välkomstmässa, där flera utställande företag medverkar, och fredagen den 7 september är det dags för traditionsenlig tävling i Boulogner. I år gör studenterna upp i ett ärofyllt lådbilsrace.

Studentkåren i Skövde, och studentföreningarna, har också evenemang som ska ge de nya studenterna en bra start.

Annons

– Det är ett bra sätt att lära känna studentkulturen och nya människor. Det blir roliga lekar och peppigt rakt igenom, säger Studentkårens introgeneral Gabby Önnestam.