Den 20 maj införde Transportstyrelsen nya regler för alla som äger en A-traktor. De nya reglerna innebär att A-traktorer ska besiktas senast 24 månader efter den månad då den föregående godkända kontrollbesiktningen utfördes. Kravet på kontrollbesiktning för A-traktorer är en anpassning till EU-lagstiftningen och har enligt Transportstyrelsen införts för att öka trafiksäkerheten.

Relaterat: Många A-traktorer fick körförbud

Men några långa köer med A-traktorer har det inte varit utanför dörrarna på DEKRA Bilbesiktning i Skövde.

- Nä, det kan jag inte påstå att det har varit. Det har ju lite att göra med när de gjorde den första registreringen också. De som är hyfsat nyregistrerade går in på en 24-månadersperiod så det kan vara så att många kommer in hit nästa år, säger Tomas Berg.

Så ingen lång kö, alltså. Men de har haft inne A-traktorer som blivit besiktigade.

- De har varit väldigt fina, de som vi har haft inne.

Vad kollar ni på hos en A-traktor?

- På det stora hela är det ungefär samma saker som vi kollar på en personbil. Det som skiljer är att vi kontrollerar så att det är rätt spärrat och att den inte kan gå i mer än 30 kilometer i timmen.

Som Tomas är inne på är det fortfarande många A-traktorer som måste genomgå en kontrollbesiktning framöver för att klara av de nya kraven.

Har du några tips till dem?

Annons

- Det är väl att ha samma kontroll på dem som man har på en personbil, för det är som sagt många av reglerna som nu är samma. Förut var det inte krav på godkända däck till exempel, men det är det nu. Så det har blivit lite tuffare regler, helt klart.

Vad säger de nya reglerna?

A-traktorer ska besiktas:

Första gången senast 48 månader efter den månad då den togs..

Vad säger de nya reglerna?

A-traktorer ska besiktas:

Första gången senast 48 månader efter den månad då den togs i bruk för första gången.

Därefter senast 24 månader efter den månad då dess föregående godkända kontrollbesiktning utfördes.

Du kan kontrollbesikta din A-traktor under perioden 1 januari–19 maj 2018. A-traktorer är inte besiktningspliktiga idag men blir det den 20 maj 2018, när de nya besiktningsreglerna börjar gälla. Då behöver din A-traktor ha gått igenom en godkänd kontrollbesiktning under den senaste 24-månaders perioden. Annars inträder körförbud.

Källa: Transportstyrelsen