Det är femte året hon leder stadsvandringarna i Skara och fjärde året som Skara Gille är arrangör. Evenemanget är föreningens största publika sådana och mycket populärt. I fjol slogs rekord med totalt över 900 sålda biljetter.

– Vi hoppas det blir lika många i år, säger Tommy Kroon, ålderman i Skara Gille, och förklarar att blir bara vädret bra, så är oddsen goda.

– Ja, jag har bett vår Herre om att ordna det och förklarat att "te'sagt gäller", men nu tror jag att han ger tillbaka för mitt högmod, skrattar Barbro Olofsson och pustar i den 30-gradiga värmen.

Hon har haft besvär med ett knä, vilket gör det svårt att gå, men förklarar att hon har fullt fokus på att genomföra vandringarna.

På måndag den 2 juli är det dags. Då hålls den första av sommarens sju stadsvandringar. Starten är som alltid vid Prubbatorget och går sedan vidare via Bommagatan ner till Domprostegården.

– Vi ska gå till Skara källa och domprostegården och det är något helt nytt, säger Barbro Olofsson och berättar hur gården är ett av de äldsta bevarade boställena i Skara.

Stadsvandringar i Skara sommaren 2018

2 juli Bommagatan – Domprostegården – Drysvägen

9 juli Stora torget med Krönikebrun..

Stadsvandringar i Skara sommaren 2018

2 juli Bommagatan – Domprostegården – Drysvägen

9 juli Stora torget med Krönikebrunnen

16 juli Skaraborgsgatan – Skolgatan

23 juli Krabbelund – Djäkneskolan – Skoltorget

30 juli Järnvägsgatan – Skaraborgsgatan – Klostergatan

6 augusti Malmgatan – Albano – Alandersgatan

13 augusti 1700-talsvandring

Annons

Under vandringen bjuder hon på anekdoter om de domprostar som bott där och om de speciella träd som finns i trädgården.

– Det växer 300-400 olika trädarter i Skara, några av dem finns ingen annanstans i Sverige, förklarar Tommy Kroon.

Sedan följer en rad vandringar i centrala Skara. Några av dem blir extra livfullt gestaltade. Som den 9 juli då Krönikebrunnen står i fokus. Figurerna på brunnen får liv genom Lars Hjertén. Johan Hjertén och Johan Söderberg medan Simon, Åsa och Erik Nyberg sjunger gluntar.

Relaterat: Sommarens evenemang - här är hela listan

Historiska iscensättningar blir det också vid den avslutande 1700-talsvandringen, som i år är en ordinarie del av programmet.

– Då säger domprost Carl Sjögren adjö av Skara genom att gestalta biskopen Jesper Swedberg, påpekar Barbro Olofsson.

Även om flera av vandringarna går längs samma gator i år som tidigare kommer de att skilja sig åt, inte minst då ny information tillkommit. Däremot avslutas arrangemanget på vanligt vis på Båtmansgården där Skara Gille bjuder på kaffe och fralla.

Dessutom kommer Barbro Olofsson och Anders "Sättarn" Eriksson att återskapa stadsvandringarna genom en specialtur med traktor och balvagn för de på stans äldreboenden.