Skaraborgs Läns Tidning

Annons

Nobelpriskandidat #4: Margaret Atwood

Nobelpriskandidat #4: Margaret Atwood

I år delas det inte ut något Nobelpris i litteratur, men kulturredaktionen har ändå valt att uppmärksamma några av de världsförfattare som kunde ha fått Nobelpriset 2018. Kulturjournalisten Maria Friedner vill ge priset till den kanadensiska författaren Margaret Atwood.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Årets fredspristagare är starka röster mot det sexuella våldet

Eftersom Svenska Akademien inte kan enas, delas det inte ut något Nobelpris i litteratur i dag. Istället väljer kulturredaktionen att uppmärksamma årets fredspristagare. Denis Mukwege och Nadia Murad tilldelas priset för sitt arbete mot sexuellt våld i väpnade konflikter. Johanna Andersson har läst deras biografier och hoppas på ett paradigmskifte.

Nobelpriskandidat #5: Maryse Condé

På måndag är det dags för den stora Nobelfesten, men någon författare finns inte med bland pristagarna. Kulturredaktionens medarbetare har därför valt ut egna Nobelpriskandidater. Litteraturvetaren Ylva Lindberg vill ge Maryse Condé priset.

Nobelpriskandidat #3: Amos Oz

I år kommer det inte att delas ut något Nobelpris i litteratur. Medan Svenska Akademien fortsätter att gräla, så uppmärksammar kulturredaktionen några av de världsförfattare som kunde ha fått Nobelpriset 2018. Litteraturkritikern Josef Rydén vill ge priset till den israeliska författaren Amos Oz.

Nobelpriskandidat #2: Haruki Murakami

Kulturredaktionen brukar uppmärksamma världslitteratur i samband med tillkännagivandet av årets Nobelpris i litteratur. På grund av konflikten inom Svenska Akademien får vi inte tillfälle att göra så i år. Därför har kulturredaktionens medarbetare utsett egna Nobelpriskandidater. Rikard Flyckt vill ge priset till japanske romanförfattaren Haruki Murakami.

Nobelpriskandidat #1: Marie NDiaye

Kulturredaktionen brukar uppmärksamma världslitteratur i samband med tillkännagivandet av årets Nobelpris i litteratur. På grund av konflikten ino mSvenska Akademien får vi inte tillfälle att göra så i år. Därför har kulturredaktionens medarbetare utsett egna Nobelpriskandidater. Först ut är Björn Kohlström som vill ge priset till den franska författaren Marie NDiaye.

Rekordförbättring för Skara i företagsranking

Skara gör en rekordförbättring medan Vara dessvärre faller 13 placeringar. Det står klart efter Svenskt Näringslivs nya ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner presenteras på tisdagen.

Hyland 100 år: Tranåssonen som blev en av Sveriges största tv-profiler

I dag skulle Lennart Hyland ha fyllt 100 år. Han föddes med andra ord samma år som hans födelseort Tranås blev stad.
Häng med på en tillbakablick genom medielegendarens 73-åriga liv, under vilket han hann bli en av Sveriges absolut största radio- och tv-profiler genom tiderna.

Vårdcentralen om missen: "Svårt att hitta en ursäkt"

Varför stafettläkaren varken berättade för patienten om hjärntumören eller såg till att patienten kom under behandling är svårt att förstå. Det menar Erik Andersson, områdeschef på Bräcke diakoni som driver vårdcentralen Malmen.
– Det är häpnadsväckande. Så fort vi fick höra om misstaget startade vi en utredning, säger han.

Hästungdomar fixar loppis

Lördagen den 5 oktober fylls Klockaregårdens parkering av personbilar med öppna bagageluckor istället för hästtransporter.
Det är ungdomssektionen inom Falbygdens hästsportförening som ordnar bakluckeloppis för första gången.
– Det är roligt med variation, säger kassören Sofia Björk.

Han blev Hyland med hela folket

I år skulle Lennart Hyland ha fyllt 100 år. Erik Lindfelt minns praktikanten på Tranås-Posten som blev Hyland med hela folket.

Kommunen hoppas utse ny skolchef inom kort

Jakten på en ny chef för barn och utbildningsförvaltningen går nu in i slutskedet. I nästa vecka intervjuas ett antal utvalda kandidater.
– Sedan hoppas jag att vi har ett namn klart, säger kommundirektör Gustaf Olsson.

Skolpolitiker skärper tonen efter klotter: ”Ett oacceptabelt beteende”

Politiker, rektorer och representanter för elevkåren på Västerhöjdsgymnasiet har mötts.
Ämnet var händelserna vid inloppet i samband med skolstarten. Skolan blev nedklottrad och det kastades till och med sten på andra elever.
– Jag ville inskärpa att det här inte är ett acceptabelt beteende, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Anna Ljungberg (M).

Kvinna misshandlad av sin son

En kvinna misshandlades av sin son i Vara på måndagskvällen. Hon kontrollerades av ambulans men behövde inte föras till sjukhus.
Artikel 2 av 14
Årets fredspristagare är starka röster mot det sexuella våldet
Tillbaka till startsidan