Sylvia K Persson har i fem år haft egen verksamhet i Vinköl där hon som psykologisk coach hjälper till att utveckla organisationer och ledarskap. Det lite ovanliga är att hon använder sig av hästar, som hon betraktar som medarbetare, i coachningen.

Mer om detta senare, men för två år sedan insåg hon att det behövdes en byggnad. Vädret rår man inte på och om det regnar och blåser tar det för mycket fokus från deltagarna. Därför kontaktade hon olika entreprenörer för konstruerandet av ett ridhus. Men hon hade vissa krav.

— Jag sa till entreprenörerna att jag vill ha tak över huvudet, men ändå känslan av att vara ute, säger Sylvia K Persson.

Stål med hål

Företaget Borga, som har sin bas i Skara och är inriktade på stålhallar och byggnadsplåt, föreslog en lösning med perforerad plåt, som Sylvia K Persson trodde mycket på som teknisk lösning.

Det är egentligen större yta som är plåt än som är hål i den perforerade plåten, men för ögat framstår det ändå som genomskinligt om man står bara en liten bit ifrån väggen. Det är lika genomskinligt som glasfönster med mycket lätta gardiner.

Annons

— Jag ville ha skydd för väder och vind, men inte klippa banden med naturen, säger Sylvia K Persson.

Stillheten

Hon vill ta vara på den stillhet hon upplever i naturen vid Frösviken. Vid tidningens besök är det vindstilla men hon berättar att man annars kan höra asparnas sus utanför, utan att för den skull känna vinden.

Det finns andra ridhus där perforerad plåt används som ljusinsläpp på delar av fasaden, men då finns i allmänhet en sarg nedtill. Sylvia K Persson känner inte till någon annan byggnad som är gjord med hela väggar i perforerad plåt.

I dagsljus ser byggnaden utifrån ut ganska mycket som ett vanligt rött ridhus, men man anar en viss genomskinlighet. Sylvia K Persson berättar att det blir tvärtom när det är mörkt ute om man tänder inne i ridhuset - då ser man in i ridhuset utifrån.

Invigning av det nya ridhuset blir det 7 oktober.

Var coach

Sylvia K Persson är husdjursagronom i grunden och arbetade tidigare som rådgivare inom jordbruksfrågor på länsstyrelsen. Hon tyckte att hon i jobbet, och även i de fackliga uppdrag hon hade, i praktiken arbetade som coach. Hon gick därför en utbildning vid ett brittiskt lärosäte för att även på pappret bli psykologisk coach och startade därefter sin fristående verksamhet.

Att använda hästar i utvecklingsarbete och coachning är något som enligt Sylvia K Persson har upptäckts på flera håll i världen och hon är medlem i en internationell organisation som samlar de som använder hästar inom utbildning.

Under hennes coachning befinner sig deltagarna i allmänhet på marken bredvid hästarna och de får möta djuren i en situation som Sylvia har arrangerat, i syfte att bearbeta den aktuella frågeställningen.