Den märkliga historien började uppdagas på ett tåg mellan Alingsås och Skövde på lördag förmiddag. Då mannen saknade giltig biljett fick han gå av vid närmsta station som var i Skövde när klockan var 10.38. När poliser mötte honom på stationen märkte de att han saknade förmåga att kommunicera. Dessutom saknade han identitetshandlingar.

– Han hade ett väldigt speciellt utseende med en operationsskada i ansiktet och en halv käke. Att mannen inte kunde kommunicera kan ha berott på operationsskadan, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson för polisen i region Väst.

Bar sjukvårdskläder

Mannen bedömdes vara i 80-årsåldern och bar kläder som tydde på att han senast hade varit på ett sjukhus eller en annan typ av vårdinrättning.

Tåget som mannen befann sig på hade vid 07-tiden på morgonen avgått från Malmö och längs vägen passerat stationerna i Lund, Helsingborg, Halmstad, Göteborg och Alingsås. Polisen kontrollerade i flera timmar med olika sjukhus och vårdhem längs med tågsträckningen.

Det dröjde till 15-tiden innan polisen lyckades lösa mysteriet. Mannen hade under natten till lördag avvikit från ett vårdhem i Höör i mellersta Skåne och därefter försvunnit iväg på tågresan som slutade i Skövde många timmar senare.

Inte frihetsberövad

Medan polisen försökte spåra var mannen hörde hemma så befann han sig på polisstationen i Skövde.

– Det här rörde sig inte om något frihetsberövande utan om ett socialt ärende, säger Stefan Gustafsson.

Annons

Den äldre mannen kommer så fort det är möjligt att transporteras tillbaka till Höör.

Hur ovanligt är det med den här typen av ärenden?

– Det händer emellanåt att vi möter personer som är svåra att identifiera, men vi lyckas ofta lösa det själva utan att behöva gå ut med hjälp till allmänheten som vi gjorde i det här fallet, säger Stefan Gustafsson.