Det är en något hög ljudnivå när ett tiotal asylsökande från Stora Ekeberg samlas för första gången och testar på olika musikinstrument.

Många har aldrig tidigare hållit i ett instrument, medan några har vanan inne.

— Musiken kan ena många olika nationer, titta bara på i dag. Vissa har aldrig spelat och helt plötsligt står alla och spelar tillsammans, säger Mbumba.

Det är Music Factory som står som initiativtagare till det nystartade integrationsprojektet och under dagen är målet att de asylsökande ska lära sig att spela två ackord och tillsammans hitta rytmen.

Leif Carlsson, VD, är imponerad efter det första besöket:

— Musiken är som fotboll, den är universell. Alla vet hur det går till och de flesta har en positiv relation till musiken, säger han

Annons

Music Factory har vid flera olika tillfällen arbetat med integration, men deras tidigare projekt har inte fått den genomslagskraft som de hade hoppats på.

Nu har de istället tagit nya tag och syftet med projektet är att visa styrkan i musiken samtidigt som man i framtiden kan erbjuda mer anpassad musikundervisning i lokalerna i Skara.

Några som deltar under dagen vill bland annat starta ett band, medan andra vill sjunga och spela in i en studio.

— Musiken blir ett verktyg för de nyanlända att komma nära den svenska kulturen och lära sig språket, säger Fredrik Johansson, ledarskapscoach från HR Play som under dagen hjälpte till med undervisningen.

En av alla asylsökande som är på plats är Swagi, 17 år från Somalia. Hon har bott i Skara i något år och har drömmar om att bli en världsartist. Hon berättar att hon gillar att sjunga på svenska och lyssna på rapp.

— Det är roligt att sjunga, jag blir glad av det. Jag brukar göra det i mitt rum eller när jag har tråkigt.

Tycker du att musiken har hjälpt dig när du har lärt dig svenska?

— Ja det tycker jag. Mitt mål har alltid varit att lära mig språket så fort som möjligt och det har jag verkligen kämpat för.