Att höja skatten eller inte... det är frågan?

Nya kommunalrådet breder ut sig omkring frågan kring en eventuell skattehöjning. Vi övriga företrädare får några rader på oss att kommentera.

Någon konkret och saklig debatt har inte förekommit och de sakliga argumenten lyser med sin frånvaro. Kommunalrådet påstår att det fanns en enighet vid fullmäktige i november; ”Vi var helt politiskt eniga om det” säger hon. Vilka menar hon(?), undrar jag, som pläderade starkt för en skattehöjning, men p.g.a. att vi inte la egen budget inte heller kunde föreslå detta.

Relaterat: Skaras kommunalskatt bland de lägsta i landet

Kommunalrådet säger vidare: ”Vi kommer att använda alla verktyg som finns i lådan.” Jag menar att det utifrån hennes resonemang inte verkar finnas så många ”skarpa knivar i den lådan”. Att föra ett resonemang kring den kommunala skattens ”brist på progressivitet” och att en höjning skulle drabba låginkomsttagare, är ju mycket märkligt, när hennes partikamrater lägger en budget på riksplanet som ökar skillnaderna genom skattesänkningar för höginkomsttagare samt utökar RUT mm. Kanske borde Ylva Petterson ta ett snack med Ulf Kristersson om detta? Tror hon att det blir lättare att få mer statsbidrag från en moderatbudget som röstats fram med stöd av SD? Det tror inte jag.

Annons

Om konjunkturen, som kommunalrådet säger, är på väg bort så kanske det hade varit bra att redan nu ta ett tufft beslut om en skattehöjning. Istället kan det bli tvunget att göra det när ekonomin redan är utsatt och ansträngd, vilket blir betydligt jobbigare.

Slutligen, det handlar om att vara trovärdig, tänka hållbart och se långsiktigt. Då kan man inte blanda ”högt och lågt” i sin retoriska argumentation med angrepp i detaljer mot den tidigare ledningen och förväntningar om samverkan kring något som man inte ens har kunnat presentera på ett seriöst sätt.

Magnus Gunnarsson (MP)

Ylva Pettersson (M) svarar med en inbjudan till MP

Ylva Pettersson (M).
Foto: Per Claesson

Om jag räknar rätt är detta den femte insändaren med svårbegripliga anklagelser och personangrepp mot mig från Magnus Gunnarsson sedan jag valdes till kommunstyrelsens ordförande den 15 oktober.

Flera av dessa har jag helt enkelt låtit bli att besvara, eftersom jag anser att sandlåda och skyttegravskrig är det sista Skara behöver från sina politiker. Några har jag, och vid tillfälle även mina Allianskollegor, besvarat genom att bjuda in till dialog istället för angrepp. Inbjudningar som vi ännu inte fått något svar på. Vi vill därför igen bjuda in Mp till budgetdialog utan förpliktelser, måndag 4 februari kl 17.30 på kommunalrådskontoret.

Alliansen i Skara är överens om att framhärda i strävan efter samtal, samverkan och god ton. Jag hoppas att detta besked tydliggör att fortsatta personangrepp och anklagelser i media kommer att få bli ensidiga. Vill Magnus Gunnarsson fortsättningsvis få svar finns jag och mina Allianskollegor alltid tillgängliga för respektfull dialog och samverkan för Skaras bästa.

Ylva Pettersson, kommunstyrelsens ordförande i Skara