När jag lyssnar på media och hur de styr upp valrörelsen, så blir jag bekymrad. Man skapar ”tuppfäktning” och utspelsdramatik. Självklart förstår jag medias behov av att väcka intresse och logiken i rubriker som väcker uppmärksamhet. Fokus blir på personfrågor, ”dueller” mellan företrädare för olika partier och medias omättliga aptit på ”vem-tar-vem” efter valet.

I stället borde man ägna sig åt att skärskåda partiernas ideologi och grundläggande värderingar för att visa på vad det verkligen är som skiljer och kan få konsekvenser vid ett val. Att ge utrymme för vallöften, särskilt i sluttampen av valrörelsen, är bara oseriöst och tramsigt. Alla som egentligen tänker efter något inser att inget parti som inte uppnår egen majoritet kan infria några vallöften.

Att försöka skapa splittring i och mellan partier genom personutspel är också ganska oseriöst och mer lämpat för skvallermedia än sund bevakning av det politiska arbetet.

Även vi som ägnar oss åt det politiska ”spelet” har ibland svårt att skilja på sak och person. Det är egentligen inte så konstigt, vi knyter ju personer ganska självklart till det som de står för och vad de säger. Själva har vi ju våra egna preferenser och erfarenheter som gör att vi sedan tolkar det på vårt eget sätt.

När Liberalerna i Skara, lik fadern i sagan om Karl Bertil Jonsson säger: ”Har jag närt en kommunist vid min barm?” så blir det lite för mycket demagogi och för lite av sund tillit till det arbete som vi i det styrande samarbetet har uträttat.

Annons

Vi i MP har också våra olika perspektiv, som ibland skapar en viss osäkerhet och ger anledning till reflektion.

Men det viktigaste vi har att ta ställning till inför det kommande valet är frågan:

Vilket samhälle vill vi ha och på vilken ideologisk grund ska det vila? När vi svarat på den frågan så kan vi säkert lösa både sakfrågor och relationer mellan olika personer på ett konstruktivt sätt.

Så, när du går till vallokalen för att rösta, gör det utifrån din egen övertygelse om att det parti som du lägger din röst på verkligen står för den värdegrund och det samhälle som du vill leva i och för dina barn och barnbarns framtid!

Magnus Gunnarsson

Miljöpartiet de gröna i Skara