Ulf Claesson, ordförande för Falköpings mejeri, och mejeriets vd Anders Segerström medverkar på Mjölkens dag i riksdagen på torsdag eftermiddag. KD:s riksdagsledamot Magnus Oscarsson har bland annat bjudit in representanter för organisationerna LRF Mjölk och Svensk Mjölk, och i den panel som samlas i riksdagens förstakammarsal finns även landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

En halvtimma

Claesson och Segerström är ensamma om att representera mejeriföretagen. På en halvtimma ska de redovisa sin syn på hur marknaden ser ut för mjölknäringen, både internationellt och inom Sverige gränser.

— Vi kommer att prata om de hot vi ser, hur den internationella marknaden kan väntas utvecklas, hur vi arbetar mot svenska kunder och hur den marknaden utvecklas, säger Ulf Claesson.

De kommer att konstatera att det behövs en ökad mjölkinvägning i Sverige.

Annons

— Det finns olika sätt att stimulera. Avräkningspriset är en del. Men politiken har också en del att göra. Det måste bli lättare för företag att utöka, regelkrångel får inte sätta käppar i hjulet nu när vi har en ökad efterfrågan både internationellt och nationellt.

Upp en dryg krona

Det senaste halvåret har betalningen till mjölkbönderna höjts från sommarens bottennotering. Arla aviserade en höjning på drygt nio öre för konventionell mjölk den 1 februari. Med den höjningen har Arla i omgångar höjt med nästan 1,08 krona sedan juni till 3.40 kronor kilot.

Falköpings mejeri har höjt, men avslöjar inte avräkningspriset.

— Vi följer storebror, konstaterar Ulf Claesson.

Han ser fortsatt ökad efterfrågan, särskilt på feta produkter. Redan i höstas spådde Claesson att det skulle bli brist på smör och grädde. För ett par veckor sedan gick Arla ut med samma budskap.

För billig ost

— Jag såg redan då hur det såg ut för våra kunder. Nu när stora Arla gått ut med samma budskap börjar folk förstå, säger Ulf Claesson.

Han säger att det är fortsatt svårt att få upp priserna på ost.

— Vi har lyckats höja lite, men inte till gamla nivåer och inte så mycket vi vill.

Mejeriet har aviserat en prishöjning på färskvaror i februari mot handeln.

— Det väntar förhandlingar, och vi vet inte vart det landar. Men Ander Segerström arbetar stenhårt på det, säger Ulf Claesson.