Den kommande boken har fått namnet Den fjärde pakten och kommer ut i januari. Det är Kristina Appelqvists åttonde deckare och liksom i de tidigare böckerna är det Västgöta universitet som är epicentrum för händelserna.

På universitetet jobbar de båda huvudpersonerna Emma och Helena och där inträffar den första händelsen, ett mystiskt dödsfall med en elev som faller från klocktornet, som en del av handlingen därefter kretsar kring.

– Ingen vet hur han ramlat ner, om det är ett självmord, om han blivit knuffad eller om det är en olycka. Men även hur han kommit upp i klocktornet dessförinnan är oklart. Sen finns även någon form av politiskt budskap med amerikanske presidenten Donald Trump med i bilden, beskriver Kristina.

Parallellt med detta får universitetet ta emot en donation på 300 miljoner kronor från en mycket rik kvinna som bor i London och Nice. Pengarna ska användas till att inrätta ett center för antikforskning i Skövde. För att få mer information om donationen reser en grupp från universitetet till Nice för att träffa den förmögna mecenaten. Det blir en resa som på flera sätt tar en dramatisk vändning.

Motarbetad rektor

Som sig bör har även den akademiska världen en given plats i handlingen. Den här gången känner sig rektor Emma motarbetad på ett sätt som hon inte förstår. Bland annat försöker en grupp kollegor få henne avsatt på ett mycket tveksamt sätt. Till sin hjälp för att nysta i detta tar hon Helena Waller. Tillsammans försöker de förstå vad det är som pågår bakom kulisserna.

Annons

– Det handlar om intriger och fult spel inom den akademiska världen. Det är många personer som har en egen agenda och som leder till många dramatiska skeenden, förklarar Kristina.

Återkommer gör också de välkända karaktärerna polisen Marie Karlsson och SN-journalisten Frida Åberg. Marie jobbar med att försöka lösa fallet med den döde studenten, medan Frida på sedvanligt manér arbetar med en undersökande journalistik som knyter ihop de olika skeendena i berättelsen.

– Som alltid i mina böcker är det ett antal olika spår som möts på slutet, säger Kristina.

Mörkare bild

Mycket att känna igen sig i således för den som kan sin Appelqvist. Själv tycker Kristina ändå att det finns en del som skiljer sig jämfört med tidigare.

– Den här gången ger jag en mörkare och mindre smickrande bild av den akademiska världen. Och det finns händelser som har sina förebilder i verkligheten, bland annat ett fall i Uppsala, säger Kristina.

– Men jag beskriver inte verkliga händelser rakt av, utan har skruvat scenariot en del, men berättelsen bottnar ändå i ett maktspel som pågår.

Den som längtar efter att läsa boken får dock ge sig till tåls till januari, då den ges ut. Just nu pågår finslipningen av manuset, vilket sker i samspel mellan Kristina och hennes redaktör.

Nöjd

– Jag är nöjd så här långt. När man skriver och speciellt då i slutet av processen, när man inte längre kan ändra mycket på helheten kan det hända att man fylls av tvivel, men då får man lita på sin idé och ta den i mål och nu är jag nöjd, säger Kristina Appelqvist.