Nu har första spadtaget tagits för Skålltorps nya ridanläggning. De tre stora delarna i den nya ridskolan är ett stall, ett ridhus och ett gäststall. Förväntningarna inför framtiden är höga hos såväl ridskolans styrelse som hos finansiärerna Sparbanksstiftelsen Skaraborg och Skara kommun.

— Nu har grävskoporna satt igång med första delen av projektet som innebär att vi kommer dra om delar av vägen, säger Monica Andersson styrelseledamot i Skaraortens ryttarförening och medlem i byggruppen.

LÄS MER: Fornlämning kostar ryttarföreningen 100 000 kronor

Drömmen om den nya ridanläggningen har stötts och blötts i föreningen sedan sex år tillbaka. Den stora frågan har varit om vi haft möjlighet att ta ett helhetsgrepp eller om vi bara skulle bygga om delar av anläggningen, som under en tid varit i stort behov av upprustning. Att drömmen kunde bli sann beror enligt Eva Nyström, styrelseledamot och medlem i byggruppen, på två saker.

— Det handlar dels om att vi fått det ekonomiska stödet från kommunen och Sparbanksstiftelsen Skaraborg men också att vi ligger på den plats vi ligger.

Kommunutvecklare Louise Albansson Brohede fyller i med att denna satsning är en viktig del i utvecklingen av Skara hästland, samarbetet mellan Skålltorp, Axevalla travbana och hästutbildningarna som finns vid Axevalla.

— Västra Götaland är platserna i Sverige där hästnäringen är som starkast. Med "Skaraandan" och en uppväxling av den unika kompetens som finns här kan vi bidra till skapandet av ett hästnäringskluster

Annons

De goda konsekvenserna av ett sådant kluster är många menar Louise Albansson Brohede. På tio hästar brukar man till exempel räkna med att det skapas ett arbetstillfälle. Andra effekter som den nya anläggningen kommer leda till är exempelvis mer kursverksamhet, bättre möjligheter till lägerverksamhet och att öka antalet ridande som i dag är 200 per vecka. Förutom ekonomiska fördelar kan en förbättrad anläggning också skapa goda förutsättningar för sociala aktiviteter.

— Många ungdomar spenderar stora delar av sin fritid här. I den nya anläggningen kommer de sociala utrymmena vara mer genomtänkta, man ska till exempel kunna ta en fika i en stor gemensam cafeteria till skillnad från i dag då vi har kafé i två olika lokaler. Dessutom kommer vi få en stor altan där man kan umgås, berättar ridskolechef Sofia Palm.

I samband med den nya ridanläggningen kommer det också göras nya satsningar på ridskolan. Tidigare har det funnits grupper för blinda barn och barn med anorexi och framöver kommer verksamheten erbjuda fler grupper för barn med funktionsnedsättning. Ett annat mål är också att göra anläggningen mer modern överlag.

— Vi bygger för framtiden nu, säger Eva Nyström. Det ska vara hög funktionalitet och säkerhet i den nya anläggningen. Bland annat kommer vi få en säkrare miljö i det nya stallet och bättre ergonomiska förutsättningar för personal och elever. Dessutom ska djuren få gå på lösdrift nästintill året om, hästarna ska få vara hästar på riktigt.

Barbro Mattsson, ordförande i Sparbanksstiftelsen Skaraborg, är förväntansfull inför projektet.

— När vi fick in ansökan förstod vi direkt att detta var något stort. Den största anledningen till att stiftelsen beviljade pengarna var att projektets fördelar var så väl förankrade och genomtänkta utifrån ett perspektiv större än föreningens egen vinning.

Planen är att anläggningen ska vara färdig till jul i år.

— Vi är stolta att få det här uppdraget, vi gillar att bygga lokalt, säger Christer Emmesjö från PNP Connexx som ska genomföra bygget.

Under hösten när anläggningen ska byggas kommer ridskolans verksamhet förflyttas till Uddetorp, en etapp som Monica Andersson inte ser som något negativt.

— Kanske kan vi locka nya medlemmar när vi finns närmare stan och förhoppningsvis vill de också följa med oss tillbaka när den nya ridskolan är klar.