Alla charmas av minatyrhingsten "Blue".

Små och stora, ljusa och mörka – i helgen vimlade det av stiliga hingstar vid Axevalla travbana. Då arrangerade Svenska hästavelsförbundet avelsvärdering för hingstar. Det är ett sätt att hålla kvaliteten inom hästaveln uppe.

Den här gången var det hästar av specialras som visades, vilket innebär att det är en mängd olika storlekar och utseenden på hingstarna som bedöms.

En av dem som väckte mest uppmärksamhet, men som samtidigt var allra minst var MJ Delicate Blue Moon Winsemall, en amerikansk miniatyrhingst, blott 85 centimeter i mankhöjd. Den mörke lille hingsten visades för domare som bedömde honom både exteriört och senare vid ett körprov.

– Blue är en jättetrevlig individ som är lätt och rolig att jobba med, berättar hans ägare Monika Swedstrand.

Hemma i Rimbo föder hon upp miniatyrhästar, som i princip är som en stor häst - bara i mindre format. I Sverige finns omkring 180 registrerade inom rasen, men mörkertalet är troligen mycket större än så. För Monika Swedstrand, som varit hästintresserad sedan barnsben, väcktes kärleken för rasen för över 30 år sedan då hon av en slump fick se falabellor på en gård i Ängelholm. Falabella är en annan typ av mycket liten häst.

Det dröjde dock till 2006 innan Monika köpte sin första amerikanska miniatyrhäst. I dag har hon flera ston och är uppfödare. Blue är dock hennes första egna godkända hingst och han är mycket värdefull.

Annons

– Jag skulle inte sälja honom för under 120 000 kronor, berättar Monika Swedstrand, som förälskade sig i rasens utseende och temperament.

– De är så små och fina, lätta att samarbeta och väcker uppmärksamhet var man går.

Den vanligaste frågan hon brukar få är vad hon har de till, de går ju inte att rida på?

– Men det finns mycket annat du kan göra med dem. Jag kör in mina hästar och har precis köpt en parsulky. Sedan kan man hålla på med agility, lydnad och mycket annat. Det är en perfekt häst att ha om du tycker om att pyssla med hästar men inte vill rida, menar Monika Swedstrand, som själv också har ett vanligt halvblod.

Under dagen på Axevalla bedömdes Blues utseende och temperament, en veterinär undersökte att han var frisk och han fick visa upp sina köregenskaper - något han klarade med bravur. Han fick högst betyg av alla hingstar som genomförde bruksprov under dagen och godkände för avel med G1 i prestation.

Flera andra ovanliga hästraser visades under dagen och nio hingstar godkändes för avel. Där deltog en dartmoorponny, en morganhingst, några american curlys, flera haflinger och lipizzaner, en irish cob, en rysk basjkir och en shirehäst. En riktig fest för den hästintresserade alltså.