”Vi har i dag den sorgliga nyheten att meddela att skådespelaren och författaren Michael Nyqvist har avlidit tisdagen den 27 juni 2017 efter en tids sjukdom. Michael Nyqvist blev 56 år gammal och kommer att lämna ett stort tomrum efter sig. Familjen ber att få sörja i stillhet.”, säger familjen i ett uttalande till TT.

Michael Nyqvist var fram till sin död en del av den fasta ensemblen på Dramaten. Men för den breda allmänheten är han förmodligen mest känd och älskad för sina många insatser på vita duken, bland annat som Mikael Blomqvist i Milennium-filmerna, som dirigenten Daniel i Så som i himlen, och som Benny i Grabben i graven bredvid - en roll han också belönades med en Guldbagge för.

Annons

Aftonbladet uppger att skådespelaren hade cancer men bara berättade det för ett par av sina närmaste vänner.

– Han var väldigt noga med att ingen skulle få veta, säger hans vän Susanne Cederberg till Aftonbladet.

På slutet verkar det ha gått väldigt fort enligt Susanne Cederberg.

Dramatenchefen Eirik Stubø säger till TT att han ser Michael Nyqvist som en av Dramatens mest betydelsefulla skådespelare.

– Han gavs en sällsam internationell bana, samtidigt som vi gladdes åt långt gångna planer på en ny uppsättning vid vår kommande Bergmanfestival. Nu blev det inte så. Jag tror att var och en som mötte Michael tog djupa intryck av hans personliga mod och ivriga nyfikenhet, hans uppfordrande allvar och även hans överrumplande humor. Han visste mycket om både livet och konsten, säger Stubø.