Besöket på McDonald's i Skara kunde ha slutat med döden för 13-åriga Adrian. Han har en svår form av mjölkproteinallergi och beställde två hamburgare utan ost på restaurangen. När han bitit i den ena upptäckte han att det fanns ostrester på hamburgaren och uppfattade det som att osten skrapats av från en cheeseburgare.

Till all lycka hade Adrian sin medicin nära till hands, men han mådde mycket dåligt efter händelsen.

Vid ett annat tillfälle fick 2,5-årige Julius, som också är kraftigt allergisk mot mjölkprotein, en ostburgare efter att hans föräldrar beställt en hamburgare utan ost. En syster till Julius upptäckte i sista stund misstaget som kunde ha blivit ödesdigert.

Inspektion

På onsdagen genomförde Skara kommuns miljö- och hälsoskyddsinspektörer en inspektion på McDonald's i Skara. De fick då information från restaurangen om hur man menar att osten hamnat på Adrians hamburgare.

— På McDonald's bereds, eller dressas som de kallar det, åtta hamburgare på en bricka. Cheeseburgarna får då ost på sig och bredvid ligger hamburgare som inte får ost. Det kan ske att en bit ost kommer i kontakt med intilliggande hamburgare. Vi anser att den rutinen inte är i sin ordning. På McDonald's i Skara har den rutinen ändrats, men rutinen är fastställd av McDonald's i Sverige, säger Christina Marmolin, miljöchef på Skara kommun.

Miljöenheten har därför varit i kontakt med McDonald's i Sverige.

Annons

— De svävar lite på målet och säger att de ska se över sina rutiner för allergener. De uttrycker också att de serverar 400 000 måltider per dag och att hur de bereder hamburgare inte är en rutin de behöver ändra på, säger Christina Marmolin.

Olika brickor

På McDonald's i Skara har rutinen ändrats på så sätt att hamburgarna bereds på olika brickor, för att minska risken för kontaminering.

— Det är bra. Men det är en tillfällig ändring och man har inte sagt att det är för tid och evighet, säger Christina Marmolin.

På miljöenheten i Skara kommer detta att utredas vidare.

— Nu har vi skaffat oss information om hur allt gått till. Nu kan vi utreda frågan för att se vilken lagstiftning vi kan använda. Vi kommer att göra en skrivning till restaurangen, säger Christina Marmolin.

Går vidare

Görs det ett föreläggande gentemot restaurangen i Skara skickas även en kopia till McDonald's i Sverige.

Som den drabbade uppfattat det har osten skrapats av hamburgaren. Vi har också publicerat en bild på hamburgaren där ostrester ses på flera ställen. Hur ser ni på händelsen om det skett på det sättet?

— Då är det väldigt allvarligt. Det är motsägande uppgifter och det är inte lätt att avgöra vilken som är den rätta, säger Christina Marmolin.

Har utbildning av personal kring allergier ingått i er granskning av McDonald's i Skara?

— Det är uppföljt och restaurangen har utbildning för nyanställda och vidareutbildning en gång om året, säger Christina Marmolin.

Bedömer ni detta som tillräckligt?

— Det bedöms som tillräckligt, med det borde kanske följas upp med någon slags kontroll. Information kan alltid uppfattas på olika sätt, säger Christina Marmolin.

Mat