Det är inte bara kommersiella krafter som får gemene man att unna sig lite extra under december, utan likväl en lång tradition julfrosseri. Man behöver inte gå många decennier bak i tiden för att se att högtidsmat i överflöd var en raritet. För många var julen en av de få tillfällen på året då man la den saltade sillen och torkade köttet åt sidan till förmån för färsk mat.

Men sedan dess har mycket förändras och idag är det överdådiga julbordet inte helt oproblematiskt i mångas ögon. Förutom hälsoaspekten, enligt Sifo blir den svenska befolkningen som helhet 5 miljoner kilo tyngre under julen, så resulterar det i ökat matsvinn, en av våra mest omdiskuterade miljöbovar.

12 procent mer går i soporna

2016 slängde svenskarna 12 procent mer mat under julen än under resten av året, vilket ligger i linje med matbutikernas ökade försäljning.

Förra året bedömde Handelns utredningsinstitut att dagligvaruhandeln ökade med 2,5 procent under julen. Föga överraskande ökade försäljningen av skinka, prinskorv, lutfisk, vörtbröd, julost och julmust, men även varor som frysta räkor, mönstrat toalettpapper, oxfilé, chips och vispgrädde säljer mer under julhelgen.

Fler går "sju rundor"

När det kommer till restaurangernas julbord uppger de flesta att man har med miljötänket i såväl beredningen som serveringen. I köket försöker man hålla svinnet nere med inarbetade rutiner och noga beräknad åtgång, samtidigt som man serverar maten i mindre skålar som fylls på efterhand.

Annons

Katarina Blomqvist är hotelldirektör på Scandic Billingen som under adventsveckorna serverar uppemot 2500 gäster julmat. Hon upplever att allt fler går de "sju rundorna" (sillen, kalla fiskar, kallskuret, småvarmt, varmt, ost och dessert) för att göra plats på tallriken, men att medvetenheten om matsvinnet varierar bland gästerna.

– Det är väldigt olika, en del öser på mer än andra. Men det blir lätt så när det är buffé och mycket att välja på, man behöver bara gå till sig själv för att se att man ibland får skrapa av lite.

Så undviker du svinnet på det egna julbordet:

- Lägre temperatur i kylskåpet (4-5 grader) ger längre hållbarhet.

- Satsa på favorit..

Så undviker du svinnet på det egna julbordet:

- Lägre temperatur i kylskåpet (4-5 grader) ger längre hållbarhet.

- Satsa på favoriterna till julbordet, vissa rätter går lika bra att äta en annan dag.

- Köp hellre en mindre förpackning än en för stor som riskerar att bli stående i kylskåpet. Det gör inget om en rätt tar slut när det finns så mycket annat att välja på.

- Var noga med temperaturen. Håll den kalla maten kall, i synnerhet känsliga livsmedel så som ägg, fisk och skaldjur, patéer, pastejer och Ris á la Malta. Låt de stå i kylskåpet så länge det går och när den väl tas ut i rumstemperatur, använd kylklampar.

- Gör portionsbitar och använd mindre serveringsfat som kan fyllas på efter hand.

- Laga den varma maten i mindre formar som är enkla att stoppa i frysen om de skulle bli över, och tänk på att kyla ner dem snabbt innan du fryser in den.

- Ta vara på resterna. Smaksätt grytan med överbliven glögg, ha dekorerings-grönsakerna i en soppa eller gör en smoothie på torkad frukt och nötter. Endast fantasin sätter gränser.

- Utvärdera julbordet inför kommande år. Vad gick åt? Vad fick slängas?

Mat
Jul