Tareq Taylor häller upp hösthallon som fortfarande är lite frusna i en större skål. Han tar fram ryggsäcken ur bilens bagageutrymme och väljer ut ett fat i porslin som kommer att fungera bra att blötlägga gelantinblad i. Han håller på att förbereda inspelningen av ett inslag där han ska göra en dessert med hallon, glass och krokan.

– Det finns ett väldigt stort intresse för det skandinaviska köket runt om i världen. Det är rent, fräscht och innovativt. Vi vill visa upp vad vi har och inte bara säga jaja det är inte så märkvärdigt. Det gäller att sträcka på sig och vara lite stolt. Västsverige har en bra helhet och extremt bra kvalitet på sina råvaror och produkter, säger Tareq Taylor.

Matprogrammet de håller på att spela in heter Nordic Cookery with Tareq Taylor och sänds av BBC lifestyle, Fox international, Asien food channel och av SVT:s motsvarighet i bland annat Holland och Turkiet. Sammanlagt blir det 116 länder och det finns ungefär 100 miljoner möjliga tittare. I Sverige sänder kanal 12 programmet där säsong två går just nu.

– Nu håller vi på och spelar in säsong tre, säger Tareq Taylor.

Utländska turister

Annons

De har hjälp av Västsvenska turistrådet med att hitta bra matproducenter som de kan besöka och göra inslag om. Under dagen träffade de Claes Wernerson som driver Qvänum Mat och Malt där han tillverkar öl och sprit. De besökte även Sivans ost.

– Tanken är att turister ska kunna åka till platser som vi varit på för att träffa producenter och äta bra svensk mat, säger Emelie Persson, på Västsvenska turistrådets marknadsavdelning.

Hon märker av att antalet utländska turister som är intresserade av Sverige som matland har ökat under de senaste åren.

– Det kommer också många utländska matjournalister hit. Mat är ett starkt tema, säger hon.

Kräftskiva

Inslaget där matlagningen i Kvänum är med innehåller också ett besök på Styrsö där de drog upp havskräftor och finalen blir kräftskivan på Norrqvarn i Lyrestad där snaps från Qvänum Mat och Malt finns med på bordet.

– I Sverige kommer det här programmet att sändas om ungefär ett år, någonstans på sensommaren, säger Tareq Taylor som även syns som kock i Trädgårdsmåndag på SVT.

BBC