Gösta Magnusson växte upp under enkla förhållanden på småländska landsbygden med hårda livsvillkor.

– Man bröt sten och bad till Gud för att överleva andligen och lekamligen, säger han.

Men han minns det stora skafferiet där morsan bland annat hade en bytta med filmjölk stående. Kalas var det rätt sällan och när det var kalas, var det mestadels i samband med begravningar. Vid sådana tillfällen kunde man lägga av sig oket och umgås. Hans mamma gick bort tidigt, Gösta Magnusson var i 12-årsåldern. Tryggheten försvann och han flyttade runt med fadern.

– Sedan dess har jag fått klara mig själv, säger han.

Kalasen trivdes Gösta Magnusson på och så långt tillbaka han minns har han alltid serverat, det vill säga sett till att alla gäster blivit omhändertagna och att de fått mat.

– Jag har aldrig varit främmande för att hjälpa till, säger han.

Blev överraskad

Som bonde har han varit arrendator på Stora Bjurum. Sedan 1987 driver han Mönarps gård, där han inrättat Källarkrogen Mönethorp. På den krogen kan gäster hålla kalas med Gösta Magnusson som värd. Menyn erbjuder lamm och nötkött från egen produktion samt bär, frukter och rotsaker från den egna köksträdgården. Till rätterna föreslår han passande vin. Det är inte alltid han vet vad han ska välja. Då diskuterar han med kocken och ger sig inte förrän han tror att han hittat den rätta kombinationen.

– Är jag tveksam kan jag fundera över vinlistan medan jag går bland kossorna, säger han.

Källarkrogen har certifierats av Västsvensk Mersmak och finns upptagen i White Guides förteckning över Sveriges bästa restauranger för andra året i rad.

Vid årsskiftet kom nästa utnämning, nämligen medlemskap i Västra Gastronomiska Akademin. Det kom, liksom utnämningen i White Guide, som en ren överraskning.

Annons

– Vid årsskiftet fick jag ett papper varpå det stod att jag var invald, berättar Gösta Magnusson.

Akademins ledamöter är cirka 20 till antalet. Gösta Magnusson har träffat dem i samband med olika tillställningar och mässor och känt dem i 10-15 år. Medlemmarna träffas fem à sex gånger per år på restaurang 28+ i Göteborg för att diskutera allt som rör mat, såsom nya influenser, forskning om till exempel snabbmat eller mat som tillverkas på konstgjord väg. Varje år utses mottagare av Akademins diplom, I år var det Fiskebåten Västerland GG 181 som fick diplom för ett hållbart och miljömedvetet fiske. Diplomet överlämnades av Leif Mannerström på Båtmässans nya avdelning Vattnets läckerheter till Kjell och Håkan Sörensson, Hönö Klåva.

Vänförening öppen för alla

Akademin har också startat en vänförening, som instiftades på Källarkrogen Mönethorp av Akademins preses Stefan Grynge, Skövde.

– I Akademin blir man invald. Vänföreningen däremot, är öppen för alla som vill bli medlemmar, säger Gösta Magnusson. Han vill nå ut med budskapet att bra mat lagas på råvaror av hög kvalitet, helst lokalproducerat och närodlat, vilket blir billigare och mer hälsosamt än snabbmat.

I den andan anlägger Gösta Magnusson en ny jordkällare och äppelkällare för produkter från den egna köksträdgården.

– Jag hittade en gammal beskrivning med tilluftsrör två meter ner i jorden, säger han. Det är en miljövänlig och billig förvaring både när det är kallt och varmt ute.

Måltidsdrycken framför andra anser Gösta Magnusson är vin, som han köper in under resor i Tyskland, Italien och Frankrike. I nordöstra Frankrike köper han vin i bland annat byn Gevrey-Chambertin på samma ställe som skådespelaren och James Bond-tolkaren Sean Connery.

Trots allt Gösta Magnusson kan om mat och tillhörande drycker kan han inte själv laga mat.

- Men jag har en del att tillföra menyer och sammansättning av smaker, säger Gösta Magnusson som ser det som en skyldighet att överraska matgäster när det gäller mat- och smakupplevelser.

Sin födelsedag firar Gösta Magnusson i helgen, då han inbjudit släkt och goda vänner till ett tältpartaj.