Årets gymnasiemässa i Arena Skövde var den fjärde i ordningen i det formatet. Av allt att döma har arrangemanget funnit sin form. Mycket var nämligen sig likt när dörrarna slogs upp sen onsdagseftermiddag.

På plats i foajén och på balkongen fanns ett femtiotal utställare. Skövdes samtliga gymnasieskolor, såväl de kommunala som friskolor, var representerade med samtliga program. Dessutom var även ett antal andra gymnasier från övriga Skaraborg närvarande och marknadsförde företrädesvis program som inte finns att söka i Skövde.

– Framförallt är det frigymnasier som är inbjudna utifrån, då de har inriktningar som inte finns i Skövde, men även kommunala gymnasier som har program som inte vi har, säger Kristina Edvardsson Björk, studie- och yrkesvägledare i grundskolan och en av dem som håller i trådarna för onsdagens arrangemang.

– Det är i princip fullt. Vi har gått efter tidigare koncept som har fungerat bra. På det här sättet blir alla aktörer tillgodosedda, tillägger hon.

Inför mässan räknade Kristina med att runt 600-700 elever skulle dyka upp under de tre timmar som arrangemanget skulle hålla på. Lägg därtill medföljande vuxna och det står klart att antalet säkert landade in på det dubbla.

– Det brukar vara en populär aktivitet. För många är det första gången de kommer i kontakt med de olika programmen, tidigare har vi bara pratat om det i enskilda samtal.

Annons

– Dessutom skickar vi även ut inbjudan via våra kollegor till elever i Karlsborg, Tibro och Hjo, som inte har några egna gymnasier, konstaterar Christina.

Maria Johansson från Igelstorp går i nionde klass på Eriksdalsskolan och var en av alla elever som hittat till Arenan. Hon ville veta mer om fordonsprogrammet inriktning bilmekaniker och transport, men passade även på att få information om naturbruksgymnasiets skogsmaskinförarutbildning.

– Jag hade lite koll innan vad jag ville titta på. Jag började hjälpa pappa och meka i garaget när jag var mindre och det hänger i, säger Maria, som har en offroadjeep som specialobjekt, men även hjälper till med vanliga servicearbete.

– Jag har fått mycket bra information här och det lutar åt en bilmekanikerutbildning, även om jag inte bestämt mig riktigt än, tillägger hon.

Tjejer är fortfarande i minoritet när det gäller den här typen av yrken. För Maria är det dock en självklarhet att hon ska söka en fordonsutbildning.

– Jag har aldrig tänkt att jag inte kan söka till det här yrket för att jag är tjej, det finns inget stopp för mig, säger hon.

Bestämmer du dig redan här i dag?

– Nej, jag får tänka lite till. Men det lutar åt Skövde och fordonsprogrammet på Praktiska gymnasiet. Jag är lite mer praktiskt lagd och där får man vara lärling och jobba på ett företag när det gäller den praktiska biten vilket är bra, konstaterar Maria Johansson.

Med mässan som första steg inför det kommande valet följer nu en period där niorna får ta sig en funderare på vad de vill rikta in sig på när det gäller gymnasiet. Nästa steg att ta är att besöka respektive skolor när de har öppet hus. Sedan är det dags att välja senast den 1 februari 2019. Därefter kommer det slutliga antagningsbeskedet 1 juli.