Ibland överträffar verkligheten dikten. Jag träffar Anders Mårtensson direkt efter premiären på hans ny show i Cesarstugan utanför Falköping. Den här lilla historien säger kanske något om kvalitén på Mårtenssons imitationer


Foto: Carl Thulin

– Tony Irving och jag stötte på varandra i en paus vid ett event och jag var på väg till scenen, berättar Anders och fortsätter:

- Han trodde verkligen att jag var Tommy Körberg, ett skämt tyckte jag , men det var sant.


Foto: Carl Thulin

I vissa rollfigurer är Mårtensson kusligt lik sina verkliga förebilder, Körberg är ett exempel och när det gäller röstlikheten så är Carl Bildt och Ernst Hugo Järegård två andra röster.

Att jobba som imitatör i nöjessverige idag kräver oerhört mycket kvalité och kunskap.

Sverige har egentligen inga riktigt stora traditioner med imitatörer.

Bosse Parnevik var den klart lysande stjärnan under många år men efter det finns ingen tronarvinge fastän många försöker. Johan Pettersson är en av nutidens roare som är okej men inte mer. Göran Gabrielsson har många gemensamma nämnare med Anders Mårtensson men når inte upp i riktigt samma nivå om man gör en noggrann granskning.


Nya föreställningen Imitiera – Solo har med många av de klassiska personerna men presenterar också nya karaktärer som TV4-stjärnan Marcus Oskarsson och givetvis matgurun Edward Blom. Oskarsson sitter perfekt i text och ton men Blom behöver lite justering i kostym och röst. Salongen var halv besatt denna lördagseftermiddag i Cesarstugan men publiken var med på alla skämten och med lite justeringar blir denna föreställning sevärd för publiken på de femtiotal platser i södra Sverige som Falköpingsimitatören Anders Mårtensson kommer att besöka det närmaste året.

Annons