Den 30 december blev det klart. Johan Mårtensson presenterades av Örebro och fick därmed stanna i allsvenskan.

Redaktionen fick en pratstund med Skövdesonen, med Ulvåkers IF som moderklubb, precis efter allsvenskans upptaktsträff, där han representerade sitt Örebro.

– Det är trevligt att träffas lite utanför planen. Men samtidigt är det ju ett VM i floskler. Alla vill visa sig från sin bästa sida och prata bra om klubben och laget, säger 28-åringen.

Efter åren i Holland med Utrecht vände Johan Mårtensson hem till Sverige. Ny klubb blev Helsingborg med Henrik Larsson som tränare.

Under det första året slutade skånelaget på en åttondeplats, men förra årets säsong slutade i en katastrof då HIF tvingades lämna allsvenskan.

– Det var riktigt tungt. Vi hade en okej vår, men därefter tog vi inte många poäng. Självförtroendet var väl inte det bästa. Det har blåst runt Helsingborg under flera år. Det var väl ingen klubb i harmoni precis.

Den sista matchen Johan Mårtensson spelade på Olympia var under det dramatiska kvalet mot Halmstad, som fick ett olyckligt slut då Helsingsborgsfans attackerade Jordan Larsson.

– Jag hade gått in i omklädningsrummet när det hände. Stämningen kokade, på ett helt fel sätt. Jordan (Larsson) kom in och man såg att något hade hänt, säger Mårtensson och fortsätter.

Annons

– Att åskådare kan göra entré så lätt på planen, det ska inte hända. Säkerheten var helt horribel.

Men snabbt därefter gjorde Johan Mårtensson klart men ny klubb. Flyttlasset gick till Närke och Örebro, även om det fanns andra intressenter.

– Det var ett lag i MLS (den amerikanske högstaligan) som visade intresse, men det var inget jag fungerade riktigt på.

Örebro var det självklara valet?

- Ja, så var det. Efter en tung säsong med Helsingborg så kändes det tryggt att välja Örebro. Det är nära hem till Skövde samtidigt som de spelar en rolig fotboll.

I Örebro återförenades han också med Alexander Axén, en tränare som han hade under tiden i Gais.

– Det känns bra som fasen. Vi hade ju några år där i Gais tillsammans då hjälpte han mig mycket. Han vet vad jag går för och vi vet vad vi kommer få ut av varandra.

Hur är han som tränare?

– Han sprider en go stämning och är glad och öppen, men han kan även brinna till.

Under den förra säsongen slutade Örebro på en nionde plats. Mårtensson vill mer och hoppas på placering på den övre halvan under den kommande säsongen.

– Vi har många nya spelare och har en bred trupp. Vi har i princip två spelare på varje position. Man måste vara riktigt bra för att få spela.

– Men jag ska bidra med mina kvalitéer och hoppas på en liten nytändning. Det här känns riktigt spännande.

LÄS MER: Från Skövde till Hamréns landslag