Olof Lavesson (M) har arbetat med kulturfrågor i tolv år och har nu varit utskottets ordförande i tre.

Mitt i Främmestad hos familjen Brolin, som driver företaget IFocus, hittar ni denna överraskande anläggning

– En enormt imponerande satsning av sitt slag, konstaterar Lavesson och menar att få utvecklingsprojekt kan mätas med detta, både när det gäller omfång och innehåll.

Filmkollo i sommar

Han tycker att det ska bli oerhört intressant att följa satsningen och ta del av dess framtid.

– Om ett par veckor kommer över 500 unga från hela Sverige för att utbildas under elva veckor vid sommarens filmkollo. Det är nionde året som vi har arrangemanget och intresset bara ökar, konstaterar Ronnie Brolin, VD och en av initiativtagarna

Eleverna ska få lära sig att regissera, producera och allt det som har med film att göra.

Viktigt projekt

Även Cecilia är mycket imponerad och menar att projektet är viktigt för hela Skaraborg.

– Alla dessa besökare vill ha mat, logi, handla och förhoppningsvis stanna ytterligare i området som besökare, menar Cecilia Widegren.

Studentfest?

Det är också möjligt att hyra in sig för en studentfest eller något annat familjejubileum.

– Tänk dig att Thomas G:son tar in med några kompositörskollegor och får skapa bortanför de vanliga avfartsvägarna, menar Widegren.

Idén till anläggningen är inspirerad från bland annat England. I korthet handlar det om att kombinera olika konstformer. Allt från konst, musik, textilier till film och teater.

Annons

– Alla i familjen är engagerade och har hjälpt till mycket, fortsätter moderaten.

Film i Väst

Hon menar att det här är en anläggning som Film i Väst eller teatern i Skövde mycket väl skulle kunna använda sig av. Och för att skapa ytterligare närhet till naturen har man ordnat med stora fönster mot skogen.

Det här verkar ha kostat en del?

– Siffran 20 till 25 miljoner har nämnts, men efter vad jag förstått har familjen investerat bland annat inkomster från skogen i projektet. Men jag har sett många hantverkare arbeta här i dag.

Besök på Konserhuset

Lavesson välkomnades också av Vara Konserthus ledning med Thomas Tegner i spetsen, för att ta del av Konserthusets utvecklingsplaner. Ett Konserthus som kulturordföranden konstaterade det hörs mycket om i hela Sverige och som han räknar med att besöka många fler gånger.