Undersökningen har kommit till eftersom man ville gå på djupet med de här problemen och se hur situationen i Sverige faktiskt är. Rent generellt kan man säga att det finns en allmän oro i dag.

– Det gör att många människor begränsas i vardagen och leder ibland till att de avstår från vissa saker. Det försämrar givetvis livssituationen som helhet och ställer till det för många, säger Ringborg.

Det positiva är att det ökar medvetenheten och effekten blir också att många stärker sitt skydd i bostaden och försöker minska riskerna.

– Vi vet i dag att exempelvis ett larm ökar känslan av trygghet hos nio av tio, men fortfarande finns det myter om att det är dyrt och krångligt. I dag kostar det oftast inte mycket mer än ett mobilabonnemang, konstaterar trygghetsexperten.

Lägenhetsinbrott ökar

Undersökningen har också visat att personer som bor i lägenhet tror att inbrott inte är något som kan drabba dem, men det är en falsk trygghet.

– Statistiken visar att nästan fyra av tio inbrott görs i lägenheter. Många villaägare har tidigare skaffat larm, men nu ser vi att intresset också ökar hos lägenhetsinnehavare. Ökningen av antalet brott, kombinerat med ett antal uppmärksammade bränder har nog spelat en ganska stor roll.

300 000 uppkopplade

Verisure har i dag Europas största larmcentral i Linköping med 300 000 kunder uppkopplade och de möter dagligen frågor om trygghet och otrygghet.

– Många känner vid ett inbrott att de borde gjort mer innan det hände, konstaterar Ringborg.

Vad är då dina tips på hur man kan skydda sig?

– Jag tycker att man ska ta ett varv runt sin bostad och försöka se den med tjuvarnas ögon. Många skyddar sig i dag genom att ha timers som tänder och släcker lampor, ser till att bostaden inte är insynsskyddad och många väljer att skaffa ett larm. Ordentliga lås är också en bra säkerhetsdetalj att sätta in, menar Ringborg.

Han konstaterar också larm det hjälper till att stoppa bränder tidigt och att dagens detektorer är så bra att man många gånger stoppar ett brott innan det skett.

Annons

– Vi har också med hjälp av väktare och polis kunna gripa tjuven på plats och det är givetvis tillfredställande.

Tala med barnen

Undersökningen visar också att många föräldrar inte tror att barnen vet vad de ska göra om de kommer hem från skolan och det har skett ett inbrott.

– Vårt råd är att man ska tala med dem om att det finns tjuvar. Om dörren står på glänt och om det verkar rörigt i huset när de kommer hem ska de gå ut och ringa föräldrarna eller gå till någon granne. Det är också viktigt att tala om hur de ska agera vid en brand.

Trygghetsexperten tycker att man ska öva på hur man ska ta sig ut om brandvarnaren börjar tjuta på natten och var man ska samlas.

– Vi har sett exempel på att pappan upptäcker att ett barn saknas och springer in igen för att leta, sedan visar det sig att barnet står på baksidan av huset istället för på framsidan. Att gå tillbaka in i ett brinnande hus kan få mycket allvarliga följder och det kan faktiskt sluta med att föräldern inte kommer ut igen.

Kvinnor oroliga

Statistiken visar också att kvinnor är mer oroliga än män, mer än hälften av de unga känner otrygghet även i sitt hem. Som läget är i landet måste vi se det som ett samhällsproblem, skjutningar #metoo-avslöjanden, inbrottsvågor skapar oroskänslor.

– Det är då man får undersöka hur det ser ut i det egna närområdet med belysning och sådana saker.

Fredrik Ringborg konstaterar också att tjuvarna oftast följer minsta motståndets lag.

– Är någon hemma och det verkar svårt så avstår de hellre. Larm toppar listan över det som får gärningsmannen att gå vidare istället för att slå till.

Vad är trygghet för dig?

– Man ska känna sig trygg i sin bostad och kunna slappna av med familj och vänner när man stängt dörren. I dag reagerar många på minsta ljud utanför och funderar över om något är på gång.

Hur är tryggheten i Sverige enligt din bedömning?

– Jag ser oron som ett problem och flera goda krafter måste verka för att försöka skapa en vändning och ökad trygghet.

Regeringen har nu också tagit initiativ i frågan om att motverka de internationella ligorna. Uppdraget att lista ett åtgärdsprogram har gått till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) och det ska presenteras i februari.

Läs Jonas drabbad av verktygstjuvar:

Läs om hur stöldligorna ska stoppas:

Läs se stallet med tjuvarnas ögon:

Läs om fler sadelstölder i Skaraborg:

Läs större mängd verktyg stals i natt: