Molnen hängde mörka på himlen, men regnet började inte falla förrän strax efter 19-tiden. Som om det vore ett tecken; att kvällens aktivitet till förmån för Cancerfonden skulle få genomföras i schyst väder.

Uppenbart var det många som kände sig kallade att vara med. En strid ström av deltagare anlände under tiden som starten var öppen. Blandningen var total. Både avseende ålder och kön, liksom sättet att genomföra aktiviteten på. Antingen gick man eller så sprang man valfri distans. Den här kvällen fanns inget rätt eller fel.

– Det ska vara enkelt. Här finns ingen startlapp och man gör det in sin egen takt. Ingen kollar hur man gör. Det är helt utan prestationspress, säger Lena Berthou i arrangörsstaben.

Strax innan starten stängde kunde arrangörerna sammanfatta en bra kväll.

– Det känns verkligen att det är en sådan kärlek och värme i luften. Folk pratar med varandra och det är många kramar. Alla är glada att träffas. Det känns verkligen som det här är något mer än bara en motionsrunda, säger Lena.

Annons

– Just manifestationen är nog viktig för många. Man vill hålla fast vid det lilla och nära och göra något tillsammans, säger Jenny Andersson.

Bland deltagarna fanns Anette Rohdén och Madeleine Bergholtz, som gått sex kilometer tillsammans. För dem var det givet att delta.

– Vi kombinerar nytta med nöje och det är självklart att ge en peng. Det är det minsta man kan göra. Och det har varit en skön promenad i perfekt väder, säger Madeleine.

– När vi var på väg hit lyste solen igenom molnen för en stund. Då tänkte jag att det var Åsa som lyste på oss, säger Anette.

Hur mycket pengar aktiviteten inbringar vet Lena först om några dagar. Fjolårsnoteringen på nästan 73 000 kronor lär dock nås gott och väl, då bara startavgifterna kommer att ge minst 70 000.

– Många har skänkt mer än så. Bland annat har vi haft flera idrottsföreningar som har haft sin träning här idag och en del av dem skulle bidra med extra pengar utöver startavgiften, säger Lena, som också sänder med ett tack till alla sponsorer som bidragit med fina gåvor för utlottning.