De olika varianterna av fentanyl såldes i nässprayflaskor och enligt åtalet så sålde de båda männen, 33 och 22 år gamla, substanserna via hemsidan utan att varna för hur farliga preparaten är eller ge instruktioner för att förebygga överdoser.

Utredningsledaren Åsa Torlöf vid polisen i Region Stockholm säger att det hela började med ett beslag i en lägenhet i Östberga. De två misstänkta männen, två bröder, häktades då misstänkta för grovt narkotikabrott. När en ny åklagare tillträdde breddades utredningen till att även gälla vållande till annans död. Det gjordes enligt TT bland annat fler husrannsakningar.

Utredarna har hittat vågar och kartongvis med oanvända sprejflaskor.

Ville bli drogfri

Bland annat har de besökt anhöriga till den 26-årige man hittades död på ett behandlingshem i Mullsjö 4 juni 2016. Han hade förgiftats av akrylfentanyl som han enligt stämningsansökan köpt från de åtalade männen.

Annons

Enligt flera vittnesuppgifter så hade han en framtidstro och hoppades på ett liv utan droger.

Sju andra människor fick enligt åklagaren sätta livet till på grund av de här drogerna, sex män och en kvinna i åldrarna 23 till 38 år.

Starkare än heroin

Antalet missbrukare beräknas till mellan 1000 och 3000 personer. Det som gör att polisen lägger stora resurser på att hindra den här typen av missbruk är de stora riskerna och att det är relativt enkelt att beställa drogen.

Eftersom fentanyl från början är ett medicinskt preparat och eftersom de som säljer den kan manipulera den kemiska sammansättningen om en variant av fentanyl skulle förbjudas, har det varit svårt att få stopp på spridningen.

Substansen är inte klassad som narkotika eller hälsofarlig vara, då är det inte brottsligt att inneha den eller distribuera den.

Polisen har varit i kontakt med medicinska experter som klassat drogen som svårdoserad och väldigt farlig, dödligheten är väldigt hög i förhållande till hur många som missbrukar den. Enligt Rättsmedicinalverkets statistik, som TT citerar, så dog det förra året 101 personer av fentanylanaloger.

Läs många riskerar att dö:

Läs fler ungdomar kommer att drabbas:

Läs Strandhälls svar till Widegren: