Moderaterna har i ett pressmeddelande gått ut med ”ett upprop för att sätta stopp för Socialdemokraternas och Vänsterpartiets ambitioner” angående privatägda vårdcentraler. Där tas det fasta på att varannan invånare i Västra Götaland går till en privatägd vårdcentral. Det hävdas också att dessa vårdcentraler ”hotas att läggas ner om vi inte får en Moderatledd regering i höst”.

- Med vårdvalet inom primärvården startade många nya vårdcentraler. Idag finns runt 100 stycken. Men om de rödgröna får bestämma riskerar de att vrida tillbaka klockan och tvinga alla nya vårdcentraler att lägga ner, säger Charlotte Nordström (M), som kandiderar till regionfullmäktige och har plats nummer ett på Moderaternas valsedel för Skaraborg.

Budskapet från Moderaterna är att de står upp för de 720 000 människor som i Västra Götaland valt en privat vårdcentral.

– Det är exakt samma skrämselpropaganda som Moderaterna hade år 2014. Efter fyra års Moderatstyre är det dem som har lagt ner vårdcentraler. Fem av Närhälsans vårdcentraler, bland annat Närhälsan Skara, har lagts ner under mandatperioden. De lade ner offentliga Närhälsan för att de ville ha mer privat vård, säger Alex Bergström (S), Socialdemokraternas förstanamn i Skaraborg.

Vårdvalet för vårdcentraler infördes i Västra Götalandsregionen 2009, då Socialdemokraterna styrde tillsammans med Centerpartiet och Folkpartiet. Detta efter att Lagen om valfrihet (LOV) införts under den borgerliga regeringen.

Annons

Hur vill då Socialdemokraterna förändra vårdvalet för vårdcentral?

– Det är väl ingen hemlighet att vi vill skruva på kvalitetskraven. Vi vill att vårdcentralerna ska bli bättre på att ta emot unga med psykisk ohälsa och vi vill inte ge dispenser så lätt för att inte ha öppet på jourtiderna, säger Alex Bergström.

I pressmeddelandet från Moderaterna kritiseras Vänsterpartiet och Socialdemokraternas politik.

– De båda partierna driver på nationell nivå en politik som riskerar få stora konsekvenser för alternativa utförare inom vård, skola och omsorg, säger Charlotte Nordström i pressmeddelandet.

Enligt Alex Bergström blir konsekvenserna inte stora för vårdcentralerna med Socialdemokraternas politik.

– Inte om de följer kvalitetskriterierna och har en verksamhet med patienten och verksamheten i fokus snarare än vinstintresset, säger han.

Regionpolitiker från Vänsterpartiet besökte nyligen den privata vårdcentralen Vilan i Skara, som drivs av Bräcke diakoni. I en intervju förklarade regionrådet Eva Olofsson (V) partiets ståndpunkt.

– Det vi vill avskaffa är inte möjligheten för patienten att få välja vårdcentral, utan att pengar hamnar i fickan på främst stora företag. Vi vill också avskaffa den fria etableringsrätten, att privata utförare kan starta där det är mest lönsamt. Vi vill titta på var det verkligen behövs en vårdcentral eller rehabenhet. Vi har ingenting emot non-profit-organisationer som Bräcke diakoni, sa Eva Olofsson.