I nästan tio år har Anders och Annelie Lundström spridit julstämning med sin extravaganta ljusdekoration.

— Det började med att vi hade en granne i Folkabo som hade väldigt mycket lampor medan vi själva bara hade en slinga ovanför trappen. Så det blev lite av en tävling det där och sen har det bara fortsatt, säger Annelie.

När paret för några år sedan flyttade ifrån Furubo tog de dock bara med sig drygt hälften av sina 27 000 lampor till Tidaholm. Men sedan dess har samlingen fortsatt att ökat i omfång inför varje jul, och i år lyser drygt 18 000 lampor i trädgården på Stallängsvägen.

Årets nyheter innefattar både den upplysta flaggstången, paviljongen, en tomte, en katt och en hund.

Annons

— Belysningen finns lite överallt att köpa, men jag gör en hel del själv. Jag letar rätt på någon rolig bild, kopierar ut den och sen formar jag till en armeringsmatta som jag belyser, säger Anders.

Till skillnad från vad många tror gör trädgårdens julbelysningen inte decembers elräkning dyrare än med en 500-lapp. Däremot är en den tidsmässiga insatsen desto större. Exakt hur lång tid det tagit för Anders och Annelie att få upp all julbelysning är svårt att säga. Efter lite diskuterade enas de dock om ett svar; sammanlagt sju 8-timmars arbetsdagar.

— Det blir att man sätter upp lite här och då. Det är ju roligt att hålla på med, och så blir det fint också, säger Anders och får medhåll av Annelie.

— Man hittar ju alltid hem i mörkret.

Förra fredagen tändes julbelysningen upp för i år och redan har många nyfikna passerat den färgsprakande trädgården för att få en glimt av de glittrande träden, upplysta figurerna och den strålande fasaden. Men att trafiken vid huset är något utöver det vanliga kring jul bekommer inte familjen. Tvärtom tycker de det är roligt att folk är intresserade.

— De flesta tycker det är roligt, och det gör ju att bilarna saktar ner lite på gatan, säger Anders.  

Belysningen tänds vid fyratiden på eftermiddagen och lyser till midnatt. Planen är att det ska pågå ända fram till nyår och det enda som i nuläget skulle kunna sätta stopp för det är familjens nio veckor gamla hundvalp Bazzy. Han har nämligen upptäckt en viss förkärlek för att leka och bita i sladdarna.

På tidningens hemsida finns fler spännande juldekorationer och julbelysningar att ta del av.

Jul