2017 var året då Falköpings MK-åkaren Oskar Ljungström gjorde sin storsatsning på enduro - och vilket år det blev. Ljungström vann bland annat Stadionenduron på Kinnekulle, Älgjakten i Hallsberg, Hard Race enduro och kom tvåa i SM-serien.

— Året har varit helt perfekt och grymt givande för min del. Att det skulle gå såhär bra vågade jag inte tro. Jag har tagit stort kliv framåt och kommer fortsätta satsa hårt på enduro, säger Ljungström.

En del i framgångsreceptet på den nya satsningen är "terapin" han haft med sig själv.

— Jag har börjat kunna slappna av mer när jag åker, har haft en del lektioner med mig själv där jag försöker tänka bort all press och nervositet. Det har gjort att jag våga trycka ifrån mer när jag kör och har verkligen gynnat mig.

Dålig start

Året avslutades också på bästa sätt. På nyårsafton körde 19-åringen nyårsstafetten i Ulricehamn. En lagtävling på två personer där över 180 lag kom till start. Oskar Ljungström körde tillsammans med Ken Bengtsson från Getinge MK, men starten för duon gick inte alls som de tänkt sig.

Annons

— Starten på stafetten var 600 meter löpning fram till hojen. Jag ledde i löpningen till en början men tappade sedan några placeringar. Min hoj var placerad väldigt långt bak i ledet så jag fick springa nästan 100 meter längre än de flesta andra och kom ut på en 15:e plats ungefär.

Trots den dåliga starten lyckades Ljungström köra upp sig till en tredjeplats på det första varvet. Lagkamraten Ken Bengtsson körde sedan upp duon på förstaplats, en ledning de höll loppet ut och vann enkelt - hela två minuter och 40 sekunder före tvåan Rikard Hansson/Niklas Persson.

— Som närmast var väl tvåan 30 sekunder bakom, men annars var det väldigt kontrollerat kört av oss. Det var ett grymt bra startfält och jag hade verkligen inte väntat mig att det skulle gå så pass bra. Banan var ganska lerig men väldigt bra utjämnad.

– Förra året blev jag tvåa, så nu fick jag min revansch. Det blev en perfekt avslutning på året.

Nya utmaningar

För Oskar Ljungström väntar en hel del nya utmaningar 2018. Bland annat har han bytt märke till Husqvarna Scandinavia. Dessutom ska han detta år köra hela EM-serien, fyra olika tävlingar i Sverige, Polen, Rumänien och Italien och delta i den klassiska tävlingen Novemberkåsan.

Redan till helgen drar året igång med vintercupen i Falköping, den första av sex deltävlingar, med ett väldigt starkt startfält, många lokala förare och landslagsbasen som är på plats och kollar på.

– Det blir lite extra nervöst såklart, men det ska bli kul att tävla på hemmaplan. För mig blir det ett väldigt intressant och viktigt år och jag hoppas kunna ta ytterligare steg i karriären. Det känns väldigt bra med mitt nya team och höjdpunkten kommer nog att bli EM-serien.