Gäststallen på Grevagården är i helgen fyllda med fjordhästar, och på anläggningens parkeringar är det flera tävlande som ställt upp sin husvagn. För alla som tävlar med fjording har sommarens höjdpunkt kommit.

Elin Andersson från Östergötland är en av de som är på plats, och för henne går intresset för fjordingar långt tillbaka.

– Mamma hade en fjording när hon var liten, berättar hon. Själv har Elin haft fjordhäst sedan hon var tolv år, och nu sysslar hon med uppfödning. När det gäller SM är hon rutinerad, och i år har hon och hennes team med sig tre hästar.

Det är veteranerna Gusten och Filippa, samt den lite yngre förmågan Curry som har fått följa med. Elin och hennes man tävlar själva i körning, men de har också med sig en av sina medryttare som tävlar i dressyr och hoppning.

Elin Andersson och hästen Filippa är vana SM-tävlare.
Foto: Josefin Berntsson

– Vi har väldigt roligt tillsammans i teamet, säger Elin. Hon visar upp det 20-åriga stoet Filippa, en egen uppfödning som har kammat hem så många som elva SM-medaljer, och även haft flera föl.

Och det är inte bara inom sitt eget team som Elin tycker det är god stämning. Alla i fjordfamiljen, som hon kallar den, är trevliga och hjälpsamma trots att de tävlar mot varandra under mästerskapen.

– Det är en väldigt bra gemenskap över länen, berättar hon.