Nerijus Bilevicius som dömdes till livstids fängelse för mordet på 17-åriga Lisa Holm år 2015 kommer att flyttas till ett fängelse i Litauen.

Fakta: Fallet Lisa Holm i korthet

Söndagskvällen den 7 juni 2015 kom 17-åriga Lisa Holm inte hem från sitt sommarjobb på cafée..

Fakta: Fallet Lisa Holm i korthet

Söndagskvällen den 7 juni 2015 kom 17-åriga Lisa Holm inte hem från sitt sommarjobb på caféet i Blomberg, Kinnekulle. Polis tillkallades och en stor sökinsats inleddes. Lisas kropp hittades fem dagar senare i en bod på Martorp. Samma dag hämtades den litauiske gästarbetaren Nerijus Bilevicius in till förhör. Han dömdes sedan av både Skaraborgs tingsrätt och Göta hovrätt till fängelse på livstid för mordet.

Nerijus Bilevicius ansökte i somras om att flyttas från Norrtäljeanstalten, där han sitter instängd på avdelningen för sexualbrottslingar, till ett fängelse i hemlandet Litauen.

Nu har alltså kriminalvården godkänt flytten. Domen ska nu skickas till Litauen för erkännande och verkställighet.

"Inte lika behagligt"

Tore Brandtler är advokat och Lisa Holms familjs målsägandebiträde. Han konstaterar att Sverige fått garantier för att han inte släpps ut i förtid. Han tror inte heller att han får bättre förhållanden i det litauiska fängelset.

Annons

— Snarare tvärtom, jag kan tänka mig att det inte är riktigt lika behagligt i litauiska fängelser som här, säger Brandtler.

Men han konstaterar också att det är inte är så konstigt att den dömde vill komma närmare hemlandet.

– Han vill komma närmare sin egen familj. Det är inte så mycket att säga om det, menar advokaten.

Blev misshandlad

Björn Hurtig, som är Nerijus Bilevicius advokat, uppger för Skövde Nyheter att han klient är nöjd med beslutet.

— Vi har begärt en förflyttning och fått det beviljat. Min klient har ingen anknytning till Sverige och kan inte språket och har inte heller sin familj här, säger han.

För en dryg vecka sedan blev Nerijus Bilevicius misshandlad i fängelset. Han fick hett vatten kastat i ansiktet och har sedan dess hållits avskild från de andra fångarna.