Det är 15 år sedan Lill-Ingvar Andersson som bodde i Skarstad, gick bort.

– Året efter instiftade vi stipendiet, allt efter hans vilja, säger Elsy som fick hjälp av flera av sin mans musikervänner. Han var en glad speleman i ordets rätta bemärkelse och han spelade framförallt dragspel.

– Under flera decennier spelade de runt om i Skaraborg men även runt Trollhättan, Alingsås, Borås och Göteborg. Under 60-talet spelade de på Skansen på somrarna, säger Elsy.

Talangfulla

Stipendiet delas ut till talangfulla ungdomar. I år är det Kajsa Nilsson och David Fredriksson, båda från Vedum, som får ta emot det.

Kajsa spelar tvärflöjt och går tredje året på Musikhögskolan i Stockholm.

Trummisen David tog studenten från Estetprogrammet med inriktning musik på De La Gardiegymnasiet i Lidköping i somras och har precis påbörjat en lärarutbildning i Göteborg.

Gästband

Stipendiet kommer att delas ut söndag den 2 februari 2020 på Vara konserthus. Kajsa Nilsson och David Fredriksson kommer att spela under konserten och efter det kommer årets gästmusiker, Edmonds Big Band med bas i Vara, att ta vid. Storbandet har med sig sångsolisterna Ragnhild Ehn White och Jörgen Fredriksson.

Kajsa Nilsson och David Fredriksson är årets två Lill-Ingvars-stipendiater.

Edmonds Big Band är gästband under stipendiekonserten.

Edmonds Big Band är gästband under stipendiekonserten.