Idag får fotografen Sebastian Eklund Västra Götalandsregionens Skaraborgsstipendium på 30000 kronor. Stipendiet går till person med anknytning till Skaraborg och finansieras av Skaraborgs jubileumsfond.

Sebastian är fotograf och filmare, bosatt i Lerdala, men har inte märkts av så mycket i hemtrakterna.

– Jag har varit runt en del och pluggade konst i Frankrike under två år. Jag tror överlag att videokonst kan gå lite under radarn ibland, säger Sebastian när vi når honom på tåget på väg till Göteborg.

Sebastian Eklund är något av en allkonstnär och sysslar med foto, video, film och ljud.

Vad gör du för skillnad mellan video och film?

– Det är nog mest hur man känner, men i grunden är det, förutom det rent tekniska, bara två definitioner av rörlig bild som jag glider mellan. Är det lite mer narrativt så brukar jag använda film.

– När det gäller ljud så gör jag ljudmixar och även musik till mina egna filmer.

Vad har du för bakgrund inom foto och film?

– Jag började med foto i 17, 18-årsåldern, och sedan ledde det vidare till att jag 2014 flyttade till min flickvän i Frankrike och läste konst på en folkhögskola under två år. Jag hade en fantastiskt bra lärare och det var där jag kom i kontakt med rörlig bild.

Annons

Sebastian har bland annat varit med på en grupputställning i London och även varit aktuell med en utställning på Konstepidemin i Göteborg. Hans konstfilm "Era" fick juryns hedersomnämnande i Frame filmfestival 2017.

Inga utställningar i hemtrakterna?

– Nej, inte än. Men jag hoppas det kan bli ändring på det snart.

Hans fotografier tar ofta utgångspunkt i den lokala miljön i Skaraborg: ”Mina verk utspelar sig inte sällan i ett slags förhöjd verklighet med utgångspunkt just i min hembygd i Skaraborg", skriver han i sin ansökan.

– Jag hittar inspiration i gammalt dokumentärt material med svartvita och korniga bilder. Jag arbetar mycket med förskjutna perspektiv och tomrum, och i rörliga bilder även små förskjutningar av tiden.

– På så vis lämnar jag utrymme för betraktaren och mig själv att lägga in egna tankar i verken. Jag fascineras mycket av mörker och lite frånvarande saker. Det ska kännas som om det fattas något i bilden.

Under ett projekt fotograferade Sebastian uteslutande med mobilkamera, för att se hur långt han kunde pressa det. Numera fotograferar han med mobilkamera, digital- och analog systemkamera.

Till hösten börjar Sebastian en kandidatutbildning i fri konst på konstfack. Samtidigt ska han arbeta med sitt nästa projekt.

Ur stipendieansökan: "Under året vill jag skapa ett fotografiskt arbete med rötter i gränslandet mellan det dokumentära och det experimentella genom att skapa ett slags tidsdokument med dubbelexponerade fotografier sammanslagna mellan en ursprunglig camera obscura och en tidig mobilkamera för att på så vis liksom formulera och frysa tiden och utvecklingen i varje ögonblick.”

Prisutdelningen sker vid en ceremoni under torsdagseftermiddagen, där ett antal stipendier delas ut på Västra Götalandsregionens campus.

Vad ska du göra med prispengarna?

– Det mesta kommer att gå till mitt kommande projekt, och sedan är det ju ett välkommet tillskott när jag ska börja plugga, säger Sebastian Eklund.