Dessutom är det invigning av utställningen Filmfabriken i Lidköping, som lyfter fram en dynamisk och extremt produktiv filmepok i Lidköping under regi av Mats Helge Olsson.

Tjuvjägaren är enligt ett pressmeddelande en svensk verklighetsinspirerad långfilm i regi av John Tornblad och med Niklas Falk, Ylva Lööf, Annica Liljeblad, Ingemar Carlehed, Lennart Hjulström, Gunilla Nyroos och Sven-Åke Gustavsson i rollerna. Filmen handlar om den något asociala vildmannen Lasse som under 30 år bodde med sin fru Inga i en grotta på Kinnekulle. För att överleva tjuvjagar han på baronens mark vilket leder till en våldsam konflikt som gör att Lasse och Inga utestängs från bygemenskapen.

Annons

Med risk för att förlora grottan, sitt gevär och sin fru sätter han emot allt vad han kan för det han anser sig ha rätt till: att jaga var han vill när han vill och hur han vill. Tjuvjägaren är något av en verklighetsinspirerad David mot Goliat-historia i svenskt 1890-tal om den enkla människans kamp mot överheten. Platsen Lasses Grotta, namngiven efter jägaren Lasse i Berget, finns bevarad och ligger på Kinnekulle. Filmen är inspelad utanför grottan och på olika platser på Kinnekulle och runt om och interiörscenerna i grottan har spelats in i en uppbyggd studio i Tibro.

– Vi har varit väldigt måna om att unga filmare i Skaraborg ska få chansen att vara med och skapa film i ett professionellt sammanhang, säger Johan Thornblad. De allra flesta av teamets medlemmar är från Skaraborg och manusförfattaren Ricard Schmidt är från Lidköping.

Att lyfta lokala talanger och filmintresserade var ju också filmmakaren och regissörens Mats Helge Olssons ledstjärna. Hans Lidköpingsbaserade verksamhet under åren 1975 fram till slutet av 1990-talet, bestod i huvudsak av lokala talanger och kan nästan ses som en utbildningsplats, en filmskola, från vilken många namnkunniga inom dagens film- och tv-bransch kommer. Under denna filmepok i Lidköping producerades närmare 30 kort- och långfilmer per år, varav The Ninja Mission och Sverige åt svenskarna är de mest kända.

Vänermuseet vill genom utställningen Filmfabriken i Lidköping ge en inblick bakom kulisserna och lyfta det massmediala fokus som riktades mot verksamheten i Lidköping under de här åren. Invigningen av utställningen på lördag kväll ger ett unikt tillfälle att som åskådare få ta del av en inspelningssekvens framför Vänermuseets entré. Actionsekvensen kommer att innehålla rekvisita som användes under produktionsåren, bland annat stridsfordon, rökmaskiner, ljussättningar och filmutrustning. Det kommer även att ingå zombiestatister, soldater, bomber och skottlossning. Efter filmsekvensen får besökaren inne i museet möta flera ur Mats Helge Olssons filmteam som berättar spännande, roliga minnen och episoder från den tiden det begav sig.