Ett stort antal skogsbränder härjar för närvarande på flera håll i landet. Jämtland, Gävleborg och Dalarna är hårdast drabbat.

Vid niotiden på torsdagsmorgonen hade SOS Alarm 35 pågående ärenden som klassificerades som brand i terräng.

– En siffra som troligtvis kommer öka under dagen, skriver man på sin webbsida.

Man uppger också att det hittills under juli månad varit ungefär tre gånger så många ärenden jämfört med motsvarande period 2017.

Här kan du bland annat se SOS Alarms karta som visar var det brinner.

Västra Götaland har hittills varit relativt förskonat. Men här råder också eldningsförbud. Ett förbud som inte respekteras av alla och nu vädjar Länsstyrelsen i Västra Götalands län på sin Facebook-sida till invånarna.

– Vi ber dig nu på våra bara knän. Var oerhört försiktig med allt som kan slå gnistor. Det krävs i dagsläget nästan inget för att elden ska ta sig i vår fnösktorra natur, skriver man.

En följare uppmärksammar övriga om ytterligare ett riskbeteende i sammanhanget.

– Ser fortfarande folk som slänger sina fimpar var de än är. Det är aldrig ok och än mindre nu, skriver hon.

Polisen i västra Skaraborg vädjar också till stor försiktighet i sociala medier.

– Sommaren är fantastisk men för tyvärr med sig att det blir väldigt torrt i skog och mark. Brandrisken är hög och vi ber er att respektera eldningsförbudet. Lämna era engångsgrillar hemma och välj en annan mat på sommarens härliga utflykter.

Annons

Här uppmanas också följarna att uppdatera sig om bland annat brandläget i skog och mark.

Polisen i Stockholm använder sig också av Facebook. Och här talar man klartext.

Under rubriken "Allvarligt talat, hur svårt kan det vara?", förklarar en gruppchef inom Haninge, Nynäshamn, vad förbudet innebär och att räddningstjänst och polis har annat att göra än att åka ut till badplatser, skogsområden och andra allmänna platser för att stoppa folk som grillar.

– Inte sällan lyssnar de inte förrän polis anländer till platsen. Jag lovar att vi har annat att göra än att åka runt och tillrättavisa folk som grillar. Även våra blåljuskollegor inom brandkåren har just nu ett väldigt hårt arbetstryck, då det brinner på väldigt många platser i vårt land. Jag tycker inte att de skall behöva rycka ut på massor av onödiga utryckningar såsom dessa engångsgrillar som brinner överallt, skriver gruppchefen.

Han klargör också vad som gäller:

"Du får INTE grilla i skog och mark eller på allmän plats. Inte ens om en ordningsställd grillplats finns.

Du får INTE använda öppen låga såsom exempelvis spritkök eller liknande. Du får givetvis INTE elda någon form av brasa på varken egen eller andras tomt."

Avslutningsvis betonar gruppchefen att de som bryter mot eldningsförbudet gör sig skyldig till olika sorters brott beroende på situationen.

Läs också: Hercules från Skaraborg till hjälp mot bränder