Skaraborgs Läns Tidning

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Gammaldags gård mindre sårbar

Någon ko, ett par grisar, en handfull höns, spannmålsåkrar och så en del odling av potatis, grönsaker och frukt. Det var längesedan ett vanligt jordbruk såg ut så. Men den sortens bondgård är på många sätt mindre sårbar än storskaligt, högeffektivt jordbruk.

Så kan den svenska maten räcka

Mer Västerbottenost och svenska baljväxter. Mindre brie, kött och franska viner. Om svenskarna ändrade sina konsumtionsvanor skulle den svenskproducerade maten förmodligen räcka ganska bra till hela befolkningen.

Krönika: Varför skulle jag ta den där sprutan?

Jag var inte ens fyllda 30. Kände mig stark, frisk och odödlig. Så varför skulle jag ta den där omdiskuterade sprutan?

Pandemin som kom av sig

För tio år sedan var svininfluensan i allas medvetande. Handspriten sålde slut och myndigheterna genomförde den största vaccinationsinsatsen i Sveriges historia. Knappt ett år senare hade tidningarnas rubriker om död förbytts till tystnad – pandemin kom av sig.
Då började helvetet för hundratals barn.

Två vägar till självständighet

Ingmar Karlsson från Burseryd fortsätter att lyfta fram historia och koppla den till dagspolitik. Hans nya bok om tjeckernas och slovakernas historia vill förklara varför Tjeckoslovakien aldrig var en bra idé.

USA marknad för keramik från Storgatan – här är några utställare på påskens konstrunda

Verkstaden ligger vid Storgatan, en halvtrappa ned.
USA är den viktigaste marknaden.
– Vi yngre får försöka sälja på ett nytt sätt, säger keramikern Astrid Gynnemo, en av alla utsällare i årets påsk-konstrunda.

Det lästes mest på SkLT-webben i veckan

Bert Karlsson polisanmäldes för förtal, Henrik Schyffert JO-anmäls för Jas 39 Gripen-resa, Lundsbrunns kurorts konkurs där det utreds om miljonutdelningar kan tas tillbaka och flera bränder. Det var vad som lästes mest på SkLT:s webb under veckan som gått.

TV: IFK Skövde vann derbyt mot Ulvåker – se målen

Påskafton, fint väder och seriepremiär i fotbollsfyran.
Då kom 428 personer till Åbrovallen för att se derbyt mellan Ulvåker och IFK Skövde.
Och det blev en dramatisk avslutning på matchen som till slut gästerna vann med 2–1.
Se målen i tv-klippet i artikeln.

Suzukiflugan oroar bärodlare

I Europa plågas många bärodlare av Suzukiflugan. De senaste åren har flugan även tagit sig in i Sverige. Flugan förstör bär och frukt med tunt skal. Resultatet är att bären blir fyllda av larver.

Då kommer Bert-dokumentären Elefanten i folkhemmet

I slutet av maj sänds Bert Karlsson – Elefanten i folkhemmet på TV4. Det blir bland annat dyk ner i Berts brokiga historia samt berättelser från kända svenskar.
– Ska självklart bli väldigt spännande att se vad alla kändisar har sagt om mig, säger Bert Karlsson inför premiären.
Artikel 2 av 19
Västgötaproducerat går hem
Tillbaka till startsidan