Äppelbrässerad fläskkarré med kål, linser & lök.

Du behöver följande till 4 portioner & en lunchlåda:

Ca 800 gram svensk färsk fläskkarré, gärna hel bit

1 morot

1 gul lök

25 gram kruspersilja

1 vitlöksklyfta

1 l äppelmust

2 msk kalv eller oxfond

Rapsolja

Salt

Svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.

Här tycker jag att det blir bäst med en hel karré, det kan dock vara lite svårt att hitta, iaf om man skall ha svenskt kött, & det skall man ju. Men misströsta icke, det funkar med skivad också.

Stek köttet i olja, salta & peppra. Lägg i en

Ugnsform. Skär morot, lök & vitlök ingripa bitar, stek även dem. Lägg dem runt köttet & slå på äppelmusten, fond & 1-2 dl vatten. Hacka även stjälkarna från persiljan, den fina biten sparar vi till att garnera med.

In i ugnen & sänk värmen till 85-100 grader. Sen är det bara att vänta. Minst 6 timmar skulle jag säga, men gärna 9.

Har man möjlighet kan man ösa köttet 1-2 gånger.

Jag tycker det är klart när det är så mört att man kan skära det med smörkniv. Låt då köttet vila lite innan du skär det.

Häll av all vätska & grönsaker som är i formen, häll i en kastrull & låt koka upp. Mixa såsen med stavmixer. Då får man alla goda smaker från grönsakerna & det reder även såsen lite. Smaka av med salt & svartpeppar.


Kål, lök, äpple & linser:

0,5 spetskål

50 gram svartkål

50 gram grönkål

Annons

2 äpplen

2 dl gröna linser

10 små steklökar

Rapsolja

Smör

Salt

Koka 2 dl gröna linser i saltat vatten, låt dem ha lite tuggmotstånd, kyl ner dem.

Skär spetskålen i grova bitar & stek mjuk på medelvärme i olja. Klicka sedan i lite smör & salta.

Rensa svart & grönkålen. Se till att inte få med stjälkarna, de är beska. Skölj dem noga.

Stek även dem först i olja & sedan med smör & salt.

Steklökarna skalas & delas i grova bitar. Skär äpplet i grova klyftor. Stek dem båda i smör & olja, salta dem.

Blanda kål, lök, äpple & linser.

Vi hade även ugnsbakad potatis till, mandelpotatis som fick gå med i lite mer än en timme i ugnen. Lite rapsolja & salt på bara.

Jag tycker att det blir ganska trevligt att servera allt i samma ugnsform.

Avsluta med att strö över hackad persilja.

Mat