Ica Maxi i Falköping kommer exempelvis på en andra plats bland landets tio billigaste butiker 2018. Ica Kvantum Hjertbergs i Lidköping finns på åttonde plats.

– Vi har undersökt 700 butiker i landet. Det visar i stora drag på hur prisbilden ser ut. Det är också den enda jämförelsen som genomförs av fysiska personer på en och samma dag över hela landet, säger Ola Nilsson, sakkunnig på PRO riks.

Den första undersökningen gjordes 1991 och 1993 var första gången den blev rikstäckande.

– Vi plockar ut 34 basvaror och jämför enbart ordinarie pris.

Man slår fast att det fortfarande är stor prisskillnad mellan norra, mellersta och södra Sverige.

– Det är 42 procent dyrare i den dyraste butiken jämfört med den billigaste.

Dyrast är det i norr och i Stockholm och billigare på västkusten och i Skaraborg, samt i södra landet.

– Förra året var Skaraborg det billigaste distriktet i landet, i år blev man dock omkörd av Värmland. Men det är fortfarande ett hyfsat billigt distrikt, konstaterar Ola Nilsson.

PRO:s årliga prisjämförelse av hur mycket en genomsnittlig matkasse kostar i landet har kritiserats. Bland annat har handlare ansett att den ger en orättvis bild av verkligheten eftersom det är ett begränsat sortiment och tycker att det finns risk för felaktiga jämförelser mellan varor, när exempelvis en annonsvara jämförs med en vara till ordinarie pris.

Annons

Men Ola Nilsson anser att den är trovärdig och relevant.

– I stort stämmer den med verkligheten. Det är klart att den mänskliga faktorn kan leda till småfel, men sådant brukar vi kunna klara ut med handlarna.

Även Agnetha Sterner från PRO i Falköping, som varit med och gjort den lokala prisjämförelsen, tycker att den är relevant.

– Vi jämför alltid ordinarie priser och basvaror med varandra. Så jag kan tycka att den ger en bra bild, säger Agnetha Sterner.

Det som är nytt för i år är att man även tittat på näthandeln av matkassen. Den delen visar att det är ungefär 12 procent dyrare att handla maten över nätet, jämfört med i butik.

Läs mer: Här är hela prisundersökningen

Agnetha Sterner sitter i distriktskommittén för miljö och konsumentfrågor och var en av dem som undersökte prisbilden i tre butiker i Falköping i höstas där man besökte Coop, Ica Maxi och Willys.

– Skövde har av okänd anledning inte gjort någon undersökning i år, säger Agnetha Sterner.

Hon säger också att de fick ett väldigt bra bemötande av handlarna, trots att besöken var oannonserade.

Det finns de som anser att undersökningen borde göras mer löpande, hur ser du på det?

– Det är en ganska stor grej att göra och innebär ganska mycket jobb. Den genomförs över hela landet samtidigt, så det tror jag inte skulle fungera. Sedan vet jag inte vad det skulle ha för betydelse eftersom vi enbart tittar på ordinarie priser, säger Agnetha Sterner.

Så mycket kostar matkassen i Skaraborg

PRO:s distrikt i Skaraborg har besökt följande mindre butiker och stormarknader. Så här my..

Så mycket kostar matkassen i Skaraborg

PRO:s distrikt i Skaraborg har besökt följande mindre butiker och stormarknader. Så här mycket kostar matkassen:

Små/mindre butiker

Coop Konsum Karlsborg, 827, 39 kronor, Hemköp Nossebro, 860, 69 kronor, Ica Supermarket Hjo, 744, 66 kronor, Ica Supermarket Karlsborg, 814, 04 kronor, Ica Supermarket Nossebro, 807, 43 kronor, Ica Supermarket Tibro, 791, 74 kronor, Ica Supermarket Töreboda, 799, 93 kronor, Willys Falköping, 756, 39 kronor.

Stormarknader/större butiker

City Gross Skara, 777, 68 kronor, Coop Extra Falköping, 736, 07 kronor, Coop Extra Lidköping, 754, 88 kronor, Coop Forum Skara, 776, 00 kronor, Ica Kvantum Hjertbergs, 700, 60 kronor, Ica Kvantum Munken, 800, 98 kronor, Maxi Ica Stormarknad Falköping, 680, 59 kronor.

PRO
Mat