Carolina Karlsson, Nora Lenngren, Mimi Brander och Moa Lenngren utgör bandet Browsing Collection. På lördagen hade de ett akustiskt framträdande i samband med kvinnodagen på Västergötlands museeum.

– De bokade oss och för oss var det självklart att tacka ja, konstaterar Moa Lenngren.

– Det här är något vi backar, ingen tvekan om det, fyller Mimi Brander i.

Att vara ett band med enbart kvinnliga musiker är fortfarande en inte helt vanlig företeelse konstaterar de båda. Men det har ändå blivit vanligare i dag, än när de själva började för ett tiotal år sedan.

– Då träffade vi nästan aldrig några andra kvinnliga musiker. Det kunde gå ett år mellan gångerna. Nu gör vi det på var och varannan spelning, säger Moa.

– Det är en positiv utveckling och det märks också bland arrangörerna. Många bokar band med minst 50 procent kvinnor. Det är andra krav idag, säger Mimi.

Annons

Båda är också överens om att det finns gott om kompetenta kvinnliga musiker.

– Det finns många grymma kvinnor och ickemän som spelar musik, men det handlar om strukturer. Kvinnor får inte uppmärksamhet på samma sätt som män får uppmärksamhet i branschen, säger Mimi.

Att hårdrocken betraktas som en mycket manlig musikstil är de väl medvetna om, men de tycker själva att de passar rätt väl in i genren med sina personligheter.

– Hårdrock är hårt och svettigt, det är öl och hela den grejen. Men sådan är vi också, vi är svettiga och vi gillar öl, säger Mimi med ett skratt.

– Vi svettas mer än vad man kan tro och vi stinker nog mer än männen också, fyller Moa i.

För egen del identifierar de sig absolut inte som ett tjejband, men har ändå fått leva med epitetet och behandlas därefter emellanåt.

– Vi blir påminda varje spelning, säger Moa.

– Man får alltid frågan om man vill ha hjälp med utrustningen på olika sätt, konstaterar Mimi Brander.

– Så hade de aldrig sagt till en man, men vi har spelat i tio år, vi kan nog det där nu, säger Moa Lenngren.

Det gör de garanterat, både vad gäller tekniken och musiken.