Skaraborgs Läns Tidning

Annons

Kunderna vill ha lokalproducerat

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Gammaldags gård mindre sårbar

Någon ko, ett par grisar, en handfull höns, spannmålsåkrar och så en del odling av potatis, grönsaker och frukt. Det var längesedan ett vanligt jordbruk såg ut så. Men den sortens bondgård är på många sätt mindre sårbar än storskaligt, högeffektivt jordbruk.

Så kan den svenska maten räcka

Mer Västerbottenost och svenska baljväxter. Mindre brie, kött och franska viner. Om svenskarna ändrade sina konsumtionsvanor skulle den svenskproducerade maten förmodligen räcka ganska bra till hela befolkningen.

Allt hänger på dieseln

Även om svenskarna ställde om sina matvanor skulle Sverige stå inför ett stort problem om vi blev avskärmade från omvärlden. Sanningen är att svenskt jordbruk i allra högsta grad är beroende av diesel, som måste importeras.

Bildspecial: Vara derbyslog Arentorp/Helås – se 27 bilder från blöta publikfesten

För första gången på tio år drabbade Vara SK och Arentorp/Helås på fredagen ihop i seriesammanhang.
Vara drog det längsta strået i regnovädret och tog därmed sin andra derbyseger för veckan.
Se 27 bilder från den heta derbydrabbningen som lockade storpublik.

Så festade våra förfäder på järnåldern

Vi vaskade kanske inte champagne, men för oss tidiga västgötar var lyx och överdådiga fester viktiga under vikingatiden. Vi var inte så krigiska av oss, men klarade oss bra i konkurrensen ändå.
Det visar en ny avhandling.

Odh har lagt golfen åt sidan: "Nu kan jag fokusera på att bli frisk"

Tidigare kunde hon köpa två glassar, fyra kakor, en godispåse och två wienerbröd inom loppet av en biltur. Det gör hon inte längre, dels för att hon har slutat med golfen.
I en längre intervju berättar Elin Odh, 22, om sitt matmissbruk, att välja bort golfkarriären för att må bra och turen till akuten som blev en vändpunkt.
– När jag låg där på akuten så hade jag tagit med mig min kusin. Jag vågade inte säga någonting till mina föräldrar, säger Odh.

Generellt sett sämre förhållanden bland de privata företagen enligt enkät

Annas och Eriks berättelse om den tuffa arbetssituationen inom det privata hemtjänstföretaget är inte unik, bekräftar Jenni Moverare, ordförande i Kommunal avdelning Vänerväst.
– Det är absolut något vi känner igen, säger hon.

Nostalgiskt köp hade oväntad historia

Som tonåring blev en Fiat 500 Johan Ahlbergs första bil. För några år sedan köpte han en bil av samma modell från 1957 som han renoverat till närmast nyskick. Och bilen visade sig ha en överraskande historia.

Tidigare chefen känner inte igen beskrivningen

Den dåvarande verksamhetschefen känner inte igen Annas och Eriks beskrivning av arbetsvillkoren på hemtjänstföretaget. Om personal har haft mycket kort tid hemma hos olika kunder är det i fall då kunderna har bott grannar, enligt henne.

Anna om tiden i det privata hemtjänstföretaget: ”Det var hemskt”

Obefintlig introduktion. Ingen tid för resor mellan kunderna. Ett glidande schema och ett allmänt stressigt jobb. Annas erfarenhet från tiden i det privata hemtjänstföretaget är allt annat än positiv.

Skönt bluesgung i Folkets park

Bluesfestivalen som arrangeras för tionde året bjöd på en härlig första kväll av två.
Moa Blücher och Carina Grönqvist lotsade publiken genom de olika akterna under kvällen.
Artikel 2 av 18
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan