Skaraborgs Läns Tidning

Annons

Kunderna vill ha lokalproducerat

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

Hej!

Artikeln är en del av vårt premiuminnehåll, vill du fortsätta läsa klicka nedan.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Gammaldags gård mindre sårbar

Någon ko, ett par grisar, en handfull höns, spannmålsåkrar och så en del odling av potatis, grönsaker och frukt. Det var längesedan ett vanligt jordbruk såg ut så. Men den sortens bondgård är på många sätt mindre sårbar än storskaligt, högeffektivt jordbruk.

Så kan den svenska maten räcka

Mer Västerbottenost och svenska baljväxter. Mindre brie, kött och franska viner. Om svenskarna ändrade sina konsumtionsvanor skulle den svenskproducerade maten förmodligen räcka ganska bra till hela befolkningen.

Allt hänger på dieseln

Även om svenskarna ställde om sina matvanor skulle Sverige stå inför ett stort problem om vi blev avskärmade från omvärlden. Sanningen är att svenskt jordbruk i allra högsta grad är beroende av diesel, som måste importeras.

Så här mycket yta ger en miljon i Skaraborg

Låt säga att du har en miljon kronor och vill investera i en ny bostad.
Hur många kvadratmeter boende får du då för din miljon?
Ja, väljer du att satsa i Falköping så är svaret 174 kvadratmeter bostadsrätt eller 84 kvadratmeter villa.
Mest boyta i hela Västra Götaland får du om du köper en bostadsrätt i Tidaholm.

Bildextra: Takida och Hardcore Superstar

Många kom för att se på Hardcore Superstar och Takida när det var premiär för Sommarland Live. Ta en titt på hur det såg ut!

SM i körning – karriärens sista tävling för Yngve: "Blandade känslor"

På torsdagen drog SM i körning igång i hettan på Skogsberg. Totalt 40 ekipage deltar i SM-tävlingarna, som pågår fram till och med söndag. För Yngve Käll från Götene blir det karriärens sista tävling.
– Det känns som att det är dags att gå i pension nu, säger han.

Höga förväntningar inför stora travhelgen: "Ser bättre ut än på många år"

Den stora travhelgen är här och inleds med lopp på fredagen. Axevallas Lars Ågren berättar om förberedelserna och går samtidigt igenom de sportsliga godbitarna under helgen – inklusive det 50:e Stochampionatet.
– Det går egentligen inte att räkna bort någon häst i år, säger han.

Nadezda har hemmet fullt av (dock)bebisar

En minihand i bokhyllan, glasögon bredvid tv:n och bebisskallar på arbetsbordet.
Nadezda Sandqvist är konstnär och gör bebiskopior i silikon.

Strandängar kan skördas - för första gången på flera årtionden

Torkan ställer till stora problem för lantbrukare - men den har också öppnat upp en möjlighet för att hjälpa till. För första gången på runt 60 år kan man nu skörda gräset på strandängarna runt sjön Östen.
– Det är bra naturvård – och så gör vi också en insats för lantbrukarna, säger Karin Hante som är reservatförvaltare på Länsstyrelsen

Full gas på lådbilsracet

Att bygga sin egen lådbil är en perfekt sommarlovsaktivitet. I Skara kunde man göra just detta, och dessutom tävla med sin bil i lådbilsracet.

Skövdebo döms till fängelse – smygfilmade 98 barn med sin mobil

En man i 35-årsåldern från Skövde döms till fängelse i två år efter att ha filmat 98 barn med sin mobilkamera.
Tingsrätten i Attunda konstaterar att mannen filmade barnen i smyg i omklädnings- och duschrum på en skola samt ett badhus i Stockholms län. Han har även innehaft annan barnpornografi.
Artikel 2 av 18
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan