Kunderna vill ha lokalproducerat - Skaraborgs Läns Tidning
Skaraborgs Läns Tidning

Annons

Kunderna vill ha lokalproducerat

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

Hej!

Artikeln är en del av vårt premiuminnehåll, vill du fortsätta läsa klicka nedan.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Gammaldags gård mindre sårbar

Någon ko, ett par grisar, en handfull höns, spannmålsåkrar och så en del odling av potatis, grönsaker och frukt. Det var längesedan ett vanligt jordbruk såg ut så. Men den sortens bondgård är på många sätt mindre sårbar än storskaligt, högeffektivt jordbruk.

Så kan den svenska maten räcka

Mer Västerbottenost och svenska baljväxter. Mindre brie, kött och franska viner. Om svenskarna ändrade sina konsumtionsvanor skulle den svenskproducerade maten förmodligen räcka ganska bra till hela befolkningen.

Allt hänger på dieseln

Även om svenskarna ställde om sina matvanor skulle Sverige stå inför ett stort problem om vi blev avskärmade från omvärlden. Sanningen är att svenskt jordbruk i allra högsta grad är beroende av diesel, som måste importeras.

Fall av hästinfluensa konstaterat: ”Viktigt att se över vaccinationsskyddet”

I slutet av januari upptäcktes ett fall av hästinfluensa i Västra Götaland. Nu rekommenderas hästägare att se över vaccinationsskyddet på sina djur.

Hon vill hjälpa andra med dålig självkänsla

I många år kämpade hon mot sin dåliga självkänsla. ”Det var tufft att gå från att känns sig totalt värdelös" säger Kristin Lönnsjö som nu ska försöka hjälpa volontärer och anställda på Kvinnohuset Tranan.

TV: Bowlingfest i Skara – magisk stämning i hallen när Kåess vann derbyt

Derby, fredagskväll och toppmöte i division 1.
Då var det en härlig inramning i Skara bowlinghall.
Och storpubliken fick se BK Kåess besegra BK Wik från Lidköping med 11–9.
– Det var nog bland de roligaste matcherna jag spelat, med sånt drag på läktaren, säger Peo Buller i hemmalaget.
I artikeln finns tv-klipp och bildspel.

Polisen varnar för ”vishing”-bedragarna: Prata med era äldre!

Det började på allvar för ett par år sedan och kallas för ”vishing”. En bedragare ringer och lyckas lura till sig koder och inloggning för att kunna tömma konton.
– Vi har svårt att nå ut och behöver hjälp, säger Anna-Karin Kjellgren på bedrägerisektionen i polisregion Väst.

Bygga hotell för insekter en av sportlovsaktiviteterna på museet

Sportlovsveckan på museet inleddes med korvgrillning, deckarjakt och hjärttillverkning och avslutades med tillverkning av insektshotell.
– Jag hoppas att jag får en jättestor tusenfoting som bor i mitt hotell, säger Tymoteusz Kwiatowski,

Melloduons namn kommer från två skelett

Duon har tagit sitt namn från två skelett som är 6 000 år gamla.
De grävdes fram i italienska Valdaro och när de dog hade omfamnade de varandra. På museet ligger de fortfarande i den ställningen.
– Vi är för den fria kärleken och till att börja med kunde man inte fastställa vilket kön de hade, säger The Lovers Of Valdaro till tidningen.

Axevalla gör stor investering på travbanan

Verksamheten växer och allt fler använder anläggningen. Därför ska Axevalla Travbana nu investera i ny belysning för nio miljoner kronor.

TV: Inför avgörandet – här avslöjas allt om spelarna i Skara IBK: "Alltid kammen framme innan match"

På söndag kan Skara IBK vinna serien och ta steget upp till division 2.
Och som uppladdning inför låter vi er läsare lära känna spelarna lite mer privat.
√ Vem är svärmorsdrömmen?
√ Mest fåfäng?
√ Smartast?
…och mycket mer.
Spana in tv-klippet!
Artikel 2 av 18
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan