Det är också lätt att rada upp allt man tycker är fel, utifrån det man själv tycker sig se eller har hört och kanske till och med upplevt.

Ännu lättare är det att säga att saker är kass om man som storstadsmedia gör ett nedslag en kväll med Bert Karlsson som sanningsvittne ringandes i bakhuvudet så som GT/Expressen gjorde för en tid sedan. I ett långt reportage framstår Skara som en dystopisk utpost där människor inte vågar gå ut, utan sitter och hukar bakom fördragna gardiner i ett evigt mörker.

Det är bara att konstatera att vi som bor här måste ha det fruktansvärt!

Eller hur?

Inte?

Det som däremot är svårt är att knacka hål på den där negativa bilden som är så lätt att häva ur sig. Det finns många sanningar därute, men för den som försöker bemöta dessa är risken stor att kallas för lögnare.

Det som håller på att hända, inte bara i Skara, är att man uppfattas som mer sanningsenlig ju sämre bild man ger av något. Bert Karlsson gör anspråk på att vara den som vågar säga hur det är ställt med hemstaden – egentligen. Det goda är förljuget trams i en värld där den som är räddast får mest bekräftelse. Är det så vi i Skara vill ha det?

Är det, med Bert Karlssons ord, sant att ”Skara är så illa ute att det finns inte på kartan”?

Annons

Det tycker inte vi på Skaraborgs Läns Tidning. Det finns problem i Skara, och dem skriver vi om, men det finns fler sidor än så av vår stad, och dem skriver vi också om. Det finns fina sidor, det finns tråkiga sidor, det finns festliga sidor och det finns kriminalitet. Bland mycket, mycket annat.

Polisens egen underrättelserapport som nyligen presenterades visar att ett antal bråk under vintern har gjort att människor i Skara känner sig mer otrygga. Men bortsett från dessa är det relativt sett lugnt i Skara. Drogförsäljning förekommer på stationen, men det är i sig inte unikt.

Antalet anmälda brott går, enligt ny statistik från Brottsförebyggande Rådet, också ned i Skara, samtidigt som allt fler Skarabor, enligt Polisens statistik, upplever otrygghet. Det rapporterade vi om redan i somras.

Det måste förstås tas på allvar. Upplevd otrygghet begränsar oss som människor, men har inte alltid med vad som verkligen händer att göra. Det är, säger Polisen, mycket ovanligt att brott drabbar tredje – det vill säga en oskyldig, icke inblandad – person.

Trots det känner vi oss inte trygga.

Medias skriverier är också en orsak till otryggheten menar polisen. Där har vi på tidningen vårt ansvar. Men också, i det här fallet, GT/Expressen och ni som läsare. Och vi skriver om våldsamma händelser för det är nyheter, det är sådant som ni läsare efterfrågar. Men några frågor bör både vi och även ni ställa.

Vad är det vi skriver om och hur skriver vi det? Och vad är det vi läser? Hur kritiskt hanterar vi information? Vad är det jag som mediekonsument minns? Och vad ger de största rubrikerna? Allvarliga brott ligger högt på listan, förstås. Men vi försöker skildra hela Skara, även de ljusa sidorna, medan vår konkurrent i Stockholm gör ett nedslag en kväll och ser en öde och tämligen skrämmande småstad. Två helt olika perspektiv. Vi som jobbar på Skaraborgs Läns Tidning ser mer och oftare. Vi vill kunna vara stolta över den stad som vi är satta att både granska, skildra och i många fall också leva i.

Polisen och politikerna gör sina satsningar och vi på Skaraborgs Läns Tidning kan satsa på att ge en ännu bredare, ärligare och sannare bild av Skara. Och på att skapa debatt.

Men du som Skarabo kan också göra något. Du kan dela med dig av din bild av vår stad. Vad formar den och hur ser den ut?

Finns det hopp för Skara? Var med i vår satsning för en rättvis bild av staden – i medierna och i allas våra medvetanden.

Hör av dig till oss och diskutera med dina vänner – på sociala medier kan du använda #mittskara. Vi hörs!

Sandra Skeppar, samordnare och reporter - Skaraborgs Läns Tidning

Marie Johansson Flyckt, ansvarig utgivare - Hall Media