Detta oroar fyra S-politiker i förra onsdagens FT. Sunda lokalpolitiker, där några har insikter också har insikt i den regionala vårdpolitiken. Men kanske för unga för att minnas kronärtskockprincipen, som myntades på småsjukhusen för några decennier sedan, det vill säga det större sjukhuset, lik gourmanden, plockar de yttre bladen först, slickar sig om munnen och ger sig sedan i kast med nästa blad, ända in till rotstocken.

Vårdavdelningar läggs ner, en efter en, mottagningar och specialverksamheter försvinner och teknisk utrustning flyttas bort. Allt efter rådande vårdidéer och oantastliga beslut i olika fullmäktigeförsamlingar. Processen är obeveklig och förekommer idag på många håll i regionen och landet.

Så upp på skansarna, kära Falköpingspolitiker. Var inte rädda för att bli kallade för lokalpolitiker, utan tala gärna med era äldre partivänner, som kan berätta om händelserna kring sjukhuset på 70-90-talen. Ingenting är ju nytt under solen.

Såg ni förresten i samma nummer av FT att ortopeden i Skövde i en säkert välbehövlig expansion önskar överta 18 vårdplatser från den tidigare medicinkliniken? Än finns det blad att plocka på kronärtskockan. Mums mums.

Många hälsningar från

Rolf Johansson

tidigare sjukhusdirektör i Falköping

Läs mer:

Relaterat: Nedbantningen av BUP från och med nästa vecka upprör