Det är oklart när tjuvarna gav sig på Dimbo-Ottravads kyrka, men tilltaget upptäcktes i lördags och förmodligen skedde det dagarna innan.

Där handlar det om rena kopparstölder. Nederdelen av stuprören är av på tre ställen och man har även gjort försök på ytterligare några ställen, men utan att lyckas.

Natten till tisdagen var det dags för ännu en kopparstöld. Enligt polisen försvann då flera stuprör och eventuellt annat gods från Dimbo-Ottravads kyrka.

Gunnel Hagman, församlingsrådets ordförande i Varv, väljer att uttala sig som privatperson.

– Det är inte alls roligt det här. Och kyrkogårdarna är dåligt belysta om nätterna, fast här ska det tydligen bli bättre. Jag hoppas det även gäller de andra kyrkorna.

Annons

Hon tycker det är bra att stölderna uppmärksammas eftersom det gör byborna mer uppmärksamma.

Även Skörstorps kyrka har råkat ut för koppartjuvar. Kyrkan, som tillhör Falköpings pastorat, har blivit av med flera stuprör i koppar. Enligt anmälan ska det handla om nio meter. Även här är det oklart när stölden skedde, men troligtvis från och med långfredagen fram till i fredags.

Brudkronan stulen

Härja kyrka har också fått påhälsning, men där handlar det om inbrott och stöld inifrån kyrkan. Kyrkoherde Agneta Karlsson berättar att man under tisdagen ska gå igenom inventarielistan för att se vad som har stulits, men bekräftar uppgiften om att brudkronan är stulen.

– Det är jättetråkigt när det handlar om oersättliga saker. Som tur är har vi dokumenterat stämplar och liknande väl, det kan hjälpa om sakerna dyker upp och vi kan få dem tillbaka, säger hon.

Förordar plåt

Apropå kopparstölderna konstaterar fastighetsansvarige Leif Lindelöw att det handlar om en stöldvåg. Han suckar och säger att tjuvarna alltid kommer tillbaka.

– Ett alternativ är att ersätta all koppar med plåt. Att lägga pengarna på koppar är som att kasta dem i sjön, så jag kommer att förorda plåt i fortsättningen.

På frågan om hans tankar kring stölderna och att kyrkorna inte får vara i fred svarar han:

– Jag får inte uttrycka svordomar, men det är för jäkligt. Och det kostar så mycket mer för oss att rätta till det än vad tjuvarna får ut av det. Det som är synd är att det finns företag som köper den stulna kopparplåten.