Vi ställde tre frågor.

1. Varför väljer du att bo utanför den kommun där du är chef?

2. Ser du några bekymmer med det?

3. Har du funderat på att flytta till Skara?

Förvaltningschef omsorgen

Lena Bjugård Bränfeldt

58 år

Bor i Skultorp, utanför Skövde

Månadslön: 58 500 kronor

1. Innan jag kom till Skara har jag jobbat i flera andra kommuner. Jag tror det är väldigt många som pendlar i Skaraborg.

2. Nej, jag är så himla mån om Skara och dess utveckling. Jag är rädd om Skara.

3. Nej, jag har inte funderat på att flytta till Mariestad eller Töreboda heller när jag jobbade där. När man kommer från en storstad är det inte långt att åka till Skara eller Mariestad. Känslan för ett uppdrag hänger inte ihop med vart man bor.

Förvaltningschef barn- och utbildning

Ulla-Stina Millton

53 år

Bor i centrala Källby, Götene

Månadslön: 57 000 kronor

1. Val av boendeort är förknippad med olika faktorer såsom familjesituation och plats och typ av boende.

2. Uppdraget som förvaltningschef är ju inte baserat på boendeort, det ser jag inte som att det skulle vara en hindrande faktor. Det sker dagligen in- och utpendling till en kommun på olika sätt.

3. Nej, det har jag inte gjort.

Förvaltningschef kultur- och fritid

Lars Lundgren

55 år

Bor strax utanför Lerdala, Skövde

Månadslön: 53 000 kronor

1. Därför att jag hittade ett hus som jag älskar. Det var inte medvetet och har inget med kommungränser att göra. Det fanns inga fastigheter och hus som jag föll för i Skara när jag flyttade från Göteborg. Jag bor bara en kilometer från gränsen till Skara kommun.

2. Nej det gör jag inte, jag har bott på många platser och det har aldrig varit några bekymmer. Det som blir bekymmersamt rent personligt är om man bor för långt från orten och får pendla mycket. Det är en privat sak var man vill bo och det är viktigt att alla har en fri rörlighet. Det är bra att Skarabor jobbar på andra orter precis som att andra jobbar i Skara. Kompetens handlar inte om vart man bor, utan vad man gör.

3. Jag funderade ju på var jag ville bo, men Skara hade inget att erbjuda mig då som passade mig.

Räddningschef

Roger Almgren

50 år

Bor utanför Skultorp, Skövde

Månadslön: 54 000 kronor

1. Jag har väl valt att inte flytta. Jag har bott på samma ställe i över 20 år och det var inte aktuellt att flytta för att jag bytte jobb.

2. Jag har aldrig upplevt det som ett bekymmer. Ibland kan det vara en fördel att inte få en massa frågor när man går på stan. Billingen blir som en avdelare. Så det förstår jag på andra som är chefer i sin egen kommun att de får frågor när de går och handlar exempelvis. Man är aldrig fri från sitt jobb.

3. Egentligen inte. Att hitta en motsvarande hästgård som vi nu har är svårt, hade man bott i en lägenhet hade kanske varit en annan grej. Jag har ett speciellt jobb så vi tänkte på vart vi placerade oss, så det skulle vara enkelt att pendla till flera olika kommuner.

Förvaltningschef Service och teknik

Göran Gustafsson

62 år

Bor i centrala Falköping

Månadslön: 56 000 kronor

1. Det handlar om familjen, min fru jobbar i Falköping så en måste pendla, det finns inga andra skäl.

Annons

2. Inte egentligen, jag vet inte vad det skulle vara. Jag är ju här i Skara 40 timmar i veckan och då är jag helt tillgänglig. För 15 år sedan när jag blev anställd då kanske det var så någon gång att man inte kunde alla områden och så. Nu har jag jobbat här i 15 år så jag känner Skara som stad och personer i Skara bättre än i Falköping.

3. Vi pratade om det i början, men vi kom fram till att vi bodde bra. Det är familjen och någon måste åka så då blev det så.

Ekonomichef

Sören Andersson

43 år

Bor i Skövde

Månadslön: 52 800 kronor

1. Jag tror inte man väljer utifrån den kommun man är chef i, arbetsmarknadsområdet är såpass stort. Man bor där man bor och jobbar där man jobbar, så ser det ut.

2. Nej, jag ser inga sådana bekymmer direkt. Jag tror nog att man kan utföra lika gott arbete i den kommun man arbetar åt, jag tror inte att det är kopplat till att man bor i den kommunen.

3. Det har jag gjort, men familjelivet har inneburit att det inte har varit möjligt.

Kommunikationschef

Peter Blom

47 år

Bor i centrala Lundsbrunn, Götene

Månadslön: 46 000 kronor

1. Jag flyttade till Lundsbrunn 1999. Vi var kräsna på vilken typ av hus vi ville ha och när vi väl hittade det och det bara tog 10 minuter med bil till Skara så var det avgjort.

2. Jag älskar ju Skara jag hade velat bo och betala skatt här. Men jag ser egentligen inget bekymmer med att inte bo i kommunen. Det kan till och med vara en fördel att man får lite perspektiv och intryck från en annan kommun. På så sätt kan jag få en referensram på olika saker.

3. Det är som när man träffar sin fru. Jag är trogen huset och vill nog ta mina sista andetag här. Men hade det legat inom Skaras kommungräns så hade jag fått en fullpottare.

Kommunjurist och kanslichef

Mikael Hätting

44 år

Bor i centrala Lidköping

Månadslön: 47 500 kronor

1. Jag bodde där jag bodde och jag sökte en tjänst i Skara för ett stort antal år sedan. Så har det varit för mig.

2. Nej, jag ser inga bekymmer med det. Generellt ser jag det som en tillgång att vi har det som vi har det i Skaraborg med tätt mellan kommunerna och en rörlighet på arbetsmarknaden. Det är en tillgång för Skaras invånare som kan jobba i andra kommuner och en tillgång att få arbetskraft utifrån till Skara.

3. Vi tittade faktiskt på hus i Valle och i Skara för flera år sedan. Skälet var att det finns bra pendlingsmöjligheter i Skara.

Personalchef

Kjell-Ove Karlsson

63 år

Bor i centrala Lidköping

Månadslön: 53 500 kronor

1. Det är inget val jag har gjort, när jag började här i Skara hade jag hus i Lidköping. Sedan har det aldrig varit aktuellt att flytta.

2. Nej, det gör jag inte. Det kan finnas fördelar att inte bo i den kommunen man arbetar i. Vi rekryterar aldrig efter kravet att man ska bo i Skara, kompetensen är viktigast. I de flesta fall med de som söker hit och får jobb har de redan etablerat sig på andra orter. För oss är det ingen fråga, om man bor i en grannkommun är det fullständigt likgiltigt. Personer som ska veckopendla är däremot alltid riskablare att anställa.

3. Nej, det har jag inte gjort. Jag har mitt nätverk och kompisar där jag bor nu.