Dominic ska utvisas till Nigeria, trots att han arbetat och betalat skatt här i tio år. Detta på grund av en mindre lönemiss som hans arbetsgivare gjorde för tre år sedan. En sak Dominic själv inte kunde påverka.

– Nej, Cecilia, det är inte rimligt. Regeringen beställde en utredning om detta och vi fick den strax före jul. Nu är den ute på remiss och vi lär få anledning att återkomma till den i riksdagen, förklarar Ylva Johansson (S).

Moderaten Cecilia Widegren undrade då varför inte regeringen agerat om de anser att tolkningen av lagtexten blivit fel.

– Det är för det första riksdagen som ändrar lagstiftningen och jag vill påminna om att det här är en lag som stiftades under den förra regeringen. Myndigheterna har sedan att tolka den, konstaterar Ylva Johansson.

Annons

När Widegren tackade statsrådet för debatten lämnade hon också över tidningen med artiklarna om Dominic.

– Jag tyckte att hon behövde lite kvällsläsning, förklarar riksdagsledamoten.

När tidningen talar med Cecilia efter debatten konstaterar hon att det alltid brukar bli lite pajkastning i den här typen av debatt.

– Men jag tycker att det var bra att hon medgav att lagen var fel, men många frågor återstår. Eftersom Dominic bara har två veckor kvar till att han ska utvisas lär en ny lag inte kunna rädda honom, men gäller den retroaktivt eller inte, undrar Widegren.

Hon tycker ändå att regeringen har ett ansvar för att styra upp myndigheten så att konsekvenserna för den enskilde inte blir orimliga. Här utvisas en kökschef och även restaurang Mangos drabbas eftersom det råder kockbrist i landet. Arbetsförmedlingen har dessutom pekat ut det som ett bristyrke.

Arbetsgivaren vill inget hellre än att behålla sin populäre kökschef.

Men Migrationsverket säger att han ska utvisas – senast den 28 mars ska han ha lämnat landet.

TV: Cecilia Widegren (M) i talarstolen i debatten (42 minuter in i klippet)