För att sälja rubriks kub krävs licens. Det har Alega. Därför är det inte så konstigt att det är just de som arrangerar skolmästerskapet i den något annorlunda tävlan.

— Vi vill skapa en kul tävling där ungdomarna framförallt får träffa andra med samma intresse och umgås, säger Andreas Esbjörnsson, VD på Alega.

Under dagen deltog 25 ungdomar från hela Sverige som kvalificerat sig till toppen baserat på sin snittid. Tävlingen är indelad i två kategorier, snabbast tid och bästa snittid, där varje runda inleds med att deltagarna får studera kuben i 15 sekunder. Därefter går det undan.

Annons

— De är ruskigt duktiga. Nu när det är tävling kan det bli någon extra sekund för man är lite nervös, men det handlar om sekunder, säger Alegas Niclas Ohlsson och understryker att man inte är långt ifrån världsrekordet.

Den som åkt längst för tävlingen var Lukas Forsberg från Skellefteå.

— Jag såg en video på youtube för några år sedan och tyckte det så kul ut. Jag gillar att bli bra på saker, så jag började googla olika algoritmer och testa.

För honom var detta hans första tävling, och precis som sina konkurrenter uppskattar han gemenskapen. Något som även de senaste årens vinnare, Daniel Wallin, håller med om.

— Oftast träffar man mest likasinnade på nätet, så det är jätteviktigt att få umgås och dela med sig av tips och trix.

Efter finalomgången delade två tävlande på exakt samma snittid, 11,37 sekunder, och var tvungna att köra en extra finalrunda. Den vann Hampus Hellqvist från Sjuntorp, och med dagens bästa tid i grundspelet 8,59 sekunder, kammade han hem den prestigefyllda SM-titeln.